Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
436 kcal / 1 porcję (249 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    175.15 kcal
    8.76%
  • Białko
    5.32 g
    10.64%
  • Węglowod.
    16.10 g
    5.96%
  • Tłuszcze
    10.53 g
    15.04%
  • Błonnik
    1.79 g
    7.16%
  • GDA
    8.76 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Burak - 400g (4 sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Serek kozi - 100g (5 łyżek stołowych)
  • Mąka kukurydziana - 70g (4 ⅔ łyżki stołowej)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 105g (7 łyżek stołowych)
  • Mąka jaglana - 30g (¼ szklanki)
  • Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)
  • Woda - 40g (¼ szklanki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło posiekaj wraz z mąką kukurydzianą, mąką pełnoziarnistą, jaglaną i solą. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.

KROK 2: Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Następnie wyłóż je równomiernie na pergaminie, przypraw solą i pieprzem i piecz w 180 st. przez ok. 25 minut.

KROK 3: Spód tarty wyjmij z lodówki i podpiecz ok. 15 minut. Przez ten czas wymieszaj jaja z mlekiem i dodaj pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.

KROK 4: Podpieczony spód wyłóż plastrami buraków. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut, na złoty kolor.

Smacznego!

Zobacz także
Warzywne placuszki
(39)
Warzywne placuszki
30 minut
4 osoby
więcej
Bezglutenowy zakwas na chleb
(6)
Bezglutenowy zakwas na chleb
10 minut + dojrzewanie
1 osoba
więcej