Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut + czas marynowania ryby
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
345 kcal / 1 porcję (235 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    147.17 kcal
    7.36%
  • Białko
    14.35 g
    28.7%
  • Węglowod.
    10.08 g
    3.73%
  • Tłuszcze
    5.74 g
    8.2%
  • Błonnik
    0.74 g
    2.96%
  • GDA
    7.36 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 1000g
  • Mąka pszenna, typ 500 - 65g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Bułka tarta - 112g (14 łyżek stołowych)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Pieprz czarny - 8g (8 szczypt)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rybę opłucz i osusz. Przy pomocy szczypców lub ręki, widelca wyciągnij wyczuwalne większe ości. Filety oprósz pieprzem cytrynowym z obu stron i skrop sokiem z jednej cytryny. Odstaw całość na 30 minut.

KROK 2: Zamarynowane filety panieruj kolejno w mące wymieszanej z solą, roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Ostatnią warstwę panierki lekko podociskaj (nie odpadnie).

KROK 3: Opanierowane filety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż aż się zrumienią od spodu, a wtedy delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki, przewróć je na drugą stronę i dalej smaż do zrumienienia.

*Smażonego dorsza najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej

Smacznego!

Zobacz także
Fasolka po bretońsku
(0)
Fasolka po bretońsku
30 minut + czas moczenia
3 osoby
więcej
Placuszki z dyni
(65)
Placuszki z dyni
30 minut
2 osoby
więcej