15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
775 kcal / 1 porcję (219 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność353.95 kcal17.7%
-
Białko19.86 g39.72%
-
Węglowod.16.18 g5.99%
-
Tłuszcze25.59 g36.56%
-
Błonnik4.57 g18.28%
-
GDA17.7 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Szpinak świeży - 25g
- Ser Feta - 20g (½ porcji)
- Pomidor suszony w oleju - 60g (3 plastry)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Kurkuma - 2.5g
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jaja rozmieszaj z kurkumą. Pomidory pokrój w kawałki, szpinak lekko rozdrobnij, fetę pokrój w kostkę.
KROK 2: Na dużej patelni rozgrzej masło. Wylej masę jajeczną i kiedy lekko się zetnie, na wierzch całego omleta po kolei wyłóż połowę wszystkich składników. Złóż omlet na pół i podsmażaj jeszcze trochę.
KROK 3: Gotowy omlet wyłóż na talerz i udekoruj resztą pomidorów i bazylią.
Smacznego!
Zobacz także