Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bananowe placuszki owsiane

(48)
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
525 kcal / 1 porcję (276 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    190.62 kcal
    9.53%
  • Białko
    5.22 g
    10.44%
  • Węglowod.
    28.84 g
    10.68%
  • Tłuszcze
    7.03 g
    10.04%
  • Błonnik
    2.50 g
    10%
  • GDA
    9.53 %
Składniki
  • Banan - 300g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Płatki owsiane górskie - 110g (11 łyżek stołowych)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W dużej misce rozgnieć banany, dodaj olej, sok z cytryny i miód. Wbij jaja i dokładnie wymieszaj całość.

KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.

KROK 3: Suche składniki składniki połącz z mokrymi i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na ok. 10 minut, żeby masa trochę napęczniała.

KROK 4: Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oleju i łyżką wykładaj porcję placuszków. Smaż kilka minut z obu stron.

KROK 5: Placuszki układaj jeden na drugim, i udekoruj plastrami banana.

Smacznego!