Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
505 kcal / 1 porcję (301 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    167.57 kcal
    8.38%
  • Białko
    5.11 g
    10.22%
  • Węglowod.
    26.77 g
    9.91%
  • Tłuszcze
    4.41 g
    6.3%
  • Błonnik
    2.30 g
    9.2%
  • GDA
    8.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka jaglana - 70g (½ szklanki)
  • Mąka gryczana - 70g (½ szklanki)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 60g (½ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
  • Nasiona chia - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Banan - 240g
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W małej misce wymieszaj masło, mleko, miód, jogurt i jajko. Dodaj też nasiona chia. Odstaw na kilka minut do napęcznienia. Banany rozgnieć na gładką masę, zostawiając kilka plasterków do dekoracji.

KROK 2: W drugiej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

KROK 3: Suche składniki powoli połącz z mokrymi, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą, niż ciasto na naleśniki.

KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wykładaj porcję ciasta i podsmażaj kilka minut z obu stron.

KROK 5: Placki układaj na talerzu, wyłóż plasterkami banana i polej syropem.

Smacznego!

Zobacz także
Pudding z nasion chia
(8)
Pudding z nasion chia
10 minut + schładzanie w lodówce
1 osoba
więcej