Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Cytrynowe muffiny z malinami

(38)
15 minut +
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
351 kcal / 1 porcję (147 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    238.34 kcal
    11.92%
  • Białko
    6.40 g
    12.8%
  • Węglowod.
    28.04 g
    10.39%
  • Tłuszcze
    11.73 g
    16.76%
  • Błonnik
    3.18 g
    12.72%
  • GDA
    11.92 %
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 240g (16 łyżek stołowych)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Olej kokosowy - 70g
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Jogurt typu greckiego - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Skórka z cytryny - 5g (łyżeczka)
  • Maliny - 180g (1 ½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

KROK 2: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W małym rondelku rozpuść olej kokosowy i przelej do drugiej miski. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka i ponownie wymieszaj. Kolejno wlej jogurt, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i wsyp skórkę z cytryny. Mieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

KROK 3: Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Następnie wsyp umyte i osuszone maliny i ponownie przemieszaj.

KROK 4: Łyżką nakładaj porcję ciasta do papilotek. Muffinki piecz przez ok. 20-25 minut.

Smacznego!