Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
423 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    214.82 kcal
    10.74%
  • Białko
    11.62 g
    23.24%
  • Węglowod.
    24.72 g
    9.16%
  • Tłuszcze
    8.26 g
    11.8%
  • Błonnik
    1.45 g
    5.8%
  • GDA
    10.74 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Pieczywo tostowe pełnoziarniste - 108g (4 kromki)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną, wystudź, dokładnie odcedź. Przypraw papryką wędzoną, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj.

KROK 2. Używając zewnętrznej strony łyżki zrób w tostach zagłębienia. Przyciskaj dokładnie, aby kromki uległy w środku spłaszczeniu, dzięki temu będziesz mógł włożyć w to miejsce resztę składników. Włącz piekarnik na 160*C

KROK 3. W zrobione w poprzednim kroku zagłębienia wbij, żółtko i 1/3 białka (białka musisz trochę odjąć, ponieważ nie zmieści się w całości do tosta. Jajko obsyp przyprawioną kaszą dookoła, następnie całość posyp startym na dużym oczku serem. Zapiekaj do momentu całkowitego ścięcia jaj.

Smacznego!

Zobacz także
Jaglany torcik jabłkowy
(4)
Jaglany torcik jabłkowy
15 minut + czas pieczenia
6 osób
więcej