Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
310 kcal / 1 porcję (286 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    108.56 kcal
    5.43%
  • Białko
    6.41 g
    12.82%
  • Węglowod.
    13.68 g
    5.07%
  • Tłuszcze
    4.13 g
    5.9%
  • Błonnik
    2.31 g
    9.24%
  • GDA
    5.43 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 50g
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 100g
  • Szparagi - 80g (¼ garści)
  • Groszek zielony - 40g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Imbir korzeń - 30g
  • Marchew - 50g
  • Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
  • Por obrany - 30g
  • Fasola mung, kiełki - 40g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Rozmroź groszek, ugotuj kaszę gryczaną.

KROK 2. Pokrój w piórka cebulę, czosnek w plasterki, chili drobno posiekaj, imbir zetrzyj na drobnym oczku. Posiekaj w cienkie "słupeczki" marchewkę, paprykę, por, obierz i przekrój szparagi najpierw na 3 w poprzek, później na cztery części wzdłuż. Pokrój filet z indyka w cienkie paski.

KROK 3. Rozgrzej maksymalnie patelnię, wlej olej, dodaj chili, czosnek, imbir. Smaż kilkanaście sekund. Dodaj indyka, smaż do momentu, aż zetnie się białko i zacznie się rumienić, dodaj resztę warzyw, kaszę, kiełki fasoli mung.

KROK 4. Przypraw sosem sojowym, miodem. Wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Możesz udekorować danie świeżą kolendrą i dymką oraz posypać sezamem.

Smacznego!

Zobacz także
Krem z dyni
(28)
Krem z dyni
50 minut
4 osób
więcej