Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

SMACZNY I ZDROWY

Mobilny plan diety cukrzycowej


Cierpisz na
nadwagę lub otyłość?


Masz
niestabilne stężenie glukozy
we krwi?


A może w Twojej rodzinie
chorowano na cukrzycę?



Jeśli tak to już dziś
zadbaj o swoje żywienie!



dieta cukrzycowa dietmap
Wypróbuj dietę !



Program DietMap to gotowy jadłospis
dopasowany do Twoich potrzeb
uwzględniający najważniejsze zasady zbilansowanej diety dla osób cierpiących na
cukrzycę typu 2 lub zagrożonych jej wystąpieniem



różnorodne posiłki diety



Dieta cukrzycowa DietMap to gwarancja
zdrowego odżywiania i skutecznego odchudzania!
Zobacz jakie to proste!
Nasze diety są tworzone
przez wykfalifikowanych dietetyków w
oparciu o najnowsze normy i zasady
Instytutu Żywności i Żywienia.
Inteligenta aplikacja umożliwia
zarzadzanie dietą, dopasowywanie jadłospisu oraz zapewnia stałą kontrolę
popełnianych błędów.



Dzięki aplikacji DietMap
wygenerujesz praktyczną listę zakupów i
zabierzesz ją ze sobą do sklepu na
telefonie lub tablecie!



Funkcjonalności i narzędzia DietMap
pozwalają dopasować jadłospis do Twoich potrzeb




Szybka wymiana posiłku
na inny o podobnej kaloryczności

Dodawanie potraw lub dań
do ulubionych





Tworzenie własnych dań
i wprowadzanie ich do swojej diety

Skanowanie dowolnego produktu
i dodawnie go do menu
Wypróbuj dietę!
Wszystkie funkcjonalności możesz mieć już za
29 zł
miesięcznie
Zarejestruj się już dziś



... i zacznij korzystać z przydatnych narzędzi




Mobilna lista zakupów
dostępna w telefonie i na tablecie, zawsze pod ręką

Stała opieka dietetyka
gwarantująca bezpieczeństwo diety i odpowiedzi na nurtujące pytania

Podgląd wartości odżywczej diety
umożliwiający kontrolę jadłospisu

Kalkulator kalorii
dzięki, któremu błyskawiczne sprawdzisz kaloryczności
dowolnego produktu



Dzięki mobilnej aplikacji
DietMap
będziesz na bieżąco ze swoim planem
w biurze, domu i restauracji,
gdziekolwiek jesteś!
Program DietMap możesz mieć już teraz
Dieta godna polecenia!
Piszą o niej największe portale i gazety
gazeta wyborcza puls biznesu wprost
" Aplikacja posiada wiele przydatnych opcji: możliwość wymiany posiłków w ramach tej samej wartości kalorycznej, mobilną listę zakupów, kontroler wagi, kalkulator kalorii, czy możliwość tworzenia własnych dań i włączania ich do planu diety. " " Jeżeli zdarzą nam się chwile słabości i zjemy coś spoza planu żywieniowego, to aplikacja sama przelicza dalszy plan diety i automatycznie obniża nam kaloryczność kolejnych posiłków. " " Program oferuje indywidualny plan żywieniowy, który pomaga nam chudnąć. Dzięki aplikacji możemy kontrolować swoją dietę, odżywiać się zdrowo i bezpiecznie tracić zbędne kilogramy. "
onet miasto kobiet female
" Twórcy DietMap nie próżnują. W najbliższym czasie program poszerzy się o nowe diety, np. "dietę dla zapracowanych" lub "dietę prostą i tanią". Planują też stworzenie kolejnych aplikacji, np. treningowej i dla mam. " " Nowa i jedna z wyżej ocenianych aplikacji mobilnych DietMap, która pomogła schudnąć wielu wymagającym osobom. Zwłaszcza takim, którym nie wystarcza jedynie sztywny jadłospis. DietMap to propozycja dla kochających jeść i dbających o swoją linię. " " DietMap to idealne narzędzie dla osób dbających o jakość i zdrowotność diety. Pobierając aplikację otrzymujemy nie tylko gotową, zdrową dietę, ale także możliwość modyfikowania jej według własnych potrzeb i upodobań. "


Poznaj zasady diety cukrzycowej!

Cierpisz na niestabilne stężenie glukozy we krwi? Sprawdź podstawowe zasady żywienia przy cukrzycy typu 2. Dowiedz się więcej...


Dieta cukrzycowa to potoczna nazwa diety o obniżonej zawartości cukrów prostych. Jest zalecanym sposobem żywienia dla osób cierpiących na cukrzycę. Z jadłospisu diabetyka eliminuje się źródła cukrów prostych (sacharozy, glukozy i fruktozy) obecne w słodyczach, słodkich napojach, owocach. Zastępowane są węglowodanami złożonym (skrobią i błonnikiem pokarmowym), występującymi w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, nasionach roślin strączkowych i warzywach. Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza również pełnowartościowego białka oraz odpowiedniej ilości tłuszczów roślinnych. Celem diety jest stabilizacja stężenia glukozy we krwi oraz zapobieganie powikłaniom cukrzycy.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą coraz częściej diagnozowaną w społeczeństwie, zarówno w Polsce jak i na świecie. Szacuje się, że cierpi na nią 5-7% populacji. Eksperci ostrzegają, że w najbliższych latach liczba chorych ma się podwoić. Jest to ogromne zagrożenie ze względu na konsekwencje zdrowotne, jakie niesie ze sobą cukrzyca. Dlatego im szybciej wdroży się postępowanie mające na celu profilaktykę oraz leczenie cukrzycy tym większe szanse są na opóźnienie negatywnych skutków zdrowotnych. Dieta jest nieodzownym elementem praktyki zdrowotnej służącej polepszeniu samopoczucia oraz zdrowia osób dotkniętych tym schorzeniem.
Czym jest dieta cukrzycowa i kto powinien ją stosować?
Dieta cukrzycowa to wspólna, powszechnie stosowana nazwa diet zalecanych osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2.

Diety te bazują na założeniach takich jak: ograniczenie spożywania cukrów prostych czy komponowanie posiłków w oparciu o indeks i ładunek glikemiczny (IG, ŁG) oraz stosowanie wymienników węglowodanowych (WW).

Dieta w cukrzycy jest nieodłącznym elementem leczenia choroby niezależnie od rodzaju leczenia farmakologicznego. Zalecana jest pacjentom zarówno z cukrzycą typu 1 jak i 2.

Dla każdego, zwłaszcza chorego na cukrzyce typu 1, pozostającego na insulinie, powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać proces leczenia.
Jakie są cele diety w cukrzycy?
Dieta ma przede wszystkim dostarczyć optymalną ilość energii oraz składników odżywczych. W związku z tym powinna być dobrana indywidualnie i dopasowana do potrzeb i możliwości organizmu. Kolejnym, równie istotnym celem, jest utrzymanie prawidłowych stężeń glukozy (cukru) we krwi, aby zapobiec powikłaniom choroby. Jeśli zaburzeniom gospodarki węglowodanowej w organizmie towarzyszą zaburzenia lipidowe (podwyższone stężenie cholesterolu, triglicerydów) lub występuje nadciśnienie tętnicze, dieta ma na celu zmniejszyć ryzyko groźnych dla zdrowia powikłań (głównie w układzie naczyniowym) wynikających z tych nieprawidłowości. Dieta powinna korzystnie wpływać na samopoczucie chorego oraz poprawiać ogólny stan zdrowia.
Podstawowe zasady diety cukrzycowej
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne od wielu lat opracowuje ogólne zalecenia dla chorych na cukrzycę.

Chorzy na cukrzycę typu 1, powinni unikać spożywania węglowodanów prostych oraz przestrzegać prawidłowo zbilansowanej diety. Leczenie insuliną musi być dostosowane do nawyków żywieniowych i trybu życia chorego.

W cukrzycy typu 2 podstawowym zadaniem (oprócz poprawy gospodarki węglowodanowej) jest stopniowa redukcja nadmiernej masy ciała i utrzymanie pożądanej wagi.

W związku z tym, podstawowe znaczenie ma wartość energetyczna diety dostosowana do wieku, aktualnej masy ciała, uwzględniająca aktywność fizyczną.
Główne zasady diety:
  • Połowę wartości energetycznej diety powinny dostarczać węglowodany, głównie złożone, o niskim IG (<50). Należy ograniczyć spożycie węglowodanów prostych, które znajdują się w: słodyczach, sokach, cukrze, miodzie, słodzonych napojach gazowanych, wodach smakowych, owocach. Posiłki można dosładzać sztucznymi słodzikami w dawkach zalecanych przez producenta. Niezalecanym cukrem do słodzenia jest fruktoza.

  • W diecie powinny znaleźć się produkty dostarczające odpowiedniej dawki błonnika pokarmowego, wskazane dzienne spożycie mieści się w granicach 25-40 gramów. Szczególnie zaleca się rozpuszczalne frakcje błonnika, takie jak pektyny i beta glukany obecne w warzywach i owocach. Błonnik korzystnie wpływa na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej: stabilizuje poziom glukozy we krwi, co zmniejsza apetyt, oraz obniża wchłanianie węglowodanów z pożywienia.

  • Tłuszcze zwierzęce należy zamienić na tłuszcze roślinne. Jest to możliwe dzięki eliminacji tłustych mięs, tłustego nabiału. Zaleca się spożywanie chudego drobiu bez skóry, wołowiny, cielęciny, chudej wieprzowiny, ryb, mleka i produktów mlecznych o zawartości tłuszczu do 2% (jogurty naturalne, kefiry, maślanki), chudych i półtłustych serów twarogowych. Masło i smalec należy zastąpić oliwą z oliwek, olejem rzepakowym i miękkimi margarynami. Takie postępowanie ma na celu zmniejszenie spożycia niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i szkodliwych izomerów trans.

  • Spożywanie białka pełnowartościowego oraz roślinnego w odpowiednich proporcjach. Źródłem białka są mięsa, jaja, mleko i jego przetwory oraz nasiona roślin strączkowych, zboża i orzechy.


  • Z diety należy całkowicie wykluczyć alkohol. Zwłaszcza u osób z podwyższonym stężeniem trójglicerydów we krwi, cierpiących na niewyrównaną cukrzycę, pozostających na diecie ubogoenergetycznej czy podejmujących aktywność fizyczną.

  • Ograniczeniu podlega sól. Do bardzo małych ilości u cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

  • Oprócz prawidłowej diety zaleca się również regularną aktywność fizyczną. Wysiłek fizyczny jest nieodzownym elementem prawidłowego, kompleksowego postępowania w leczeniu cukrzycy. Aktywność fizyczna dostosowana do możliwości chorego, podejmowana regularnie korzystnie wpływa na redukcję masy ciała, poprawę stężenia glukozy we krwi oraz parametrów lipidowych (cholesterolu i trójglicerydów).