Zasady
Co, kiedy i w jakiej ilości należy spożywać?
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą diety jest kapusta. Wszelkie jej rodzaje. Warzywo to charakteryzuje się niską wartością energetyczną (100 g produktu dostarcza jedynie 29 kcal), wysoką zawartością beta-karotenu (najwięcej znajdziemy go w kapuście pekińskiej, to świetny przeciwutleniacz) , witaminy C (niezbędnej w podnoszeniu odporności organizmu). Potrawą, którą najczęściej się przyrządza jest zupa kapuściana. Można spożywać duże ilości tej potrawy, gdyż jest niskokaloryczna oraz przyspiesza metabolizm, co pomaga tracić zbędne kilogramy. Oprócz kapusty dozwolone są inne produkty między innymi: mleko, zielona herbata, surowe lub ugotowane warzywa, świeże owoce i brązowy ryż. Dozwolone są również niewielkie ilości mięsa drobiowego lub chudych ryb (gotowane lub pieczone bez dodatku tłuszczu). Z diety należy wykluczyć słodycze, napoje słodzone cukrem, dosładzaną kawę i herbatę. Zaleca się picie 2 litrów niegazowanej wody mineralnej.
Zupę kapuścianą można przygotować z kapusty białej i włoskiej. Do jednej porcji dodaje się również marchew, pomidor, paprykę, cebulę, seler i przyprawy (wyjątek stanowi sól, którą na czas diety należy odstawić).
Po zakończonej kuracji odchudzającej należy stopniowo powracać do prawidłowej, zbilansowanej diety. Wartość energetyczną dziennej racji pokarmowej zwiększać o 200-300 kcal, co w praktyce stanowi jeden, niezbyt obfity posiłek.
Dla kogo
Czy kapusta jest dobra dla każdego?
Dietę kapuściana mogą stosować osoby zdrowe z nadwagą bądź otyłością. Najważniejszym przeciwwskazaniem do wdrożenia diety w życie są choroby układu krążenia, zwłaszcza zakrzepica. Kapusta to warzywo obfitujące w witaminę K, która w organizmie jest odpowiedzialna za wzrost krzepliwości krwi. Stosowanie jej u osób z nadmierną krzepliwością może zagrażać ich zdrowiu a nawet życiu. Dieta kapuściana jest dietą rygorystyczną w związku z tym zabroniona jest dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz anemików.
Praktyczne wskazówki
Czyli jak sobie pomóc wytrwać na diecie?
- Zaplanuj jadłospis z wyprzedzeniem
Kilka dni przed wdrożeniem planu diety kapuścianej usiądź z kartką i zanotuj wszystkie niezbędne produkty, które musisz kupić. Ułatwi to komponowanie i przygotowywanie posiłków podczas diety.
- Wybierz odpowiedni moment na wdrożenie diety.
Dieta kapuściana jest dietą rygorystyczną. Warto podczas jej stosowania nie przemęczać się. Należy wybrać taką porę roku, w której zakup produktów dozwolonych do spożycia nie będzie stanowił problemu.
- Poinformuj osoby z najbliższego otoczenia, że jesteś na diecie odchudzającej.
Ułatwi ci to przejść przez ten trudny okres. Podczas diety może towarzyszyć obniżenie nastroju, które może doskwierać twoim bliskim. Jeśli będą świadomi, że jesteś w trakcie diety z pewnością okażą ci więcej zrozumienia i wsparcia.
Zalety
- Szybka utrata wagi w niedługim czasie;
- Jadłospis w diecie kapuścianej jest stosunkowo prosty. Dieta opiera się głownie na spożywaniu zupy kapuścianej, której przyrządzenie z reguły nie stwarza większych problemów;
- Dieta dostarcza organizmowi wiele cennych witamin i składników mineralnych.
Wady
- Bardzo rygorystyczna i monotonna dieta;
- Kłopotliwe wydaje się być „wychodzenie” z kuracji odchudzającej. Wymaga ono stopniowego zwiększana spożywanych kalorii, co może stanowić problem dla zapracowanych osób.