Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map



Popularne artykuły
4 listopada 2016
więcej
10 listopada 2016
więcej
18 listopada 2016
więcej
25 listopada 2016
więcej
1 grudnia 2016
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola
Opis diety

Dieta bezglutenowa jest alternatywnym, często jedynym sposobem żywienia dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu (białka znajdującego się w wielu zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i niekiedy w owsie). Całkowitemu wykluczeniu z diety podlegają produkty zbożowe będące źródłem glutenu: mąki pszenne, jęczmienne, żytnie i owsiane oraz przetwory z nich produkowane. Ich miejsce zastępują produkty oparte o mąki kukurydziane, ryżowe, sojowe oraz skrobie z innych zbóż. Podczas diety eliminuje się również produkty, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu: majonezy, przetwory mięsne, pasztety, itp.

Gluten mi szkodzi! Coraz częściej słyszymy to hasło. Dieta bezglutenowa na przestrzeni ostatnich lat stała się popularnym sposobem żywienia wielu ludzi. Jeśli decydujemy się na tę alternatywną metodę odżywiania lub ze względów zdrowotnych musimy wdrożyć ją w życie warto pogłębić swoją wiedzę na temat diety bezglutenowej, aby odżywiać się racjonalnie i móc cieszyć się zdrowiem.

Czym jest dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia osób cierpiących na celiakię (chorobę trzewną), charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka roślinnego zawartego w niektórych zbożach. Osoby cierpiące na tę chorobę praktycznie do końca życia pozostają na specjalnej diecie, całkowicie eliminującej gluten, odpowiedzialny na szereg niepożądanych objawów i dolegliwości. W części populacji występuje również nietolerancja lub alergia na gluten. Nie są to synonimy choroby trzewnej, jednakże osoby na nie cierpiące również decydują się przestawić na dietę bezglutenową.

Co wolno, a czego nie wolno jeść na diecie bezglutenowej

W diecie bezglutenowej zabronione jest spożywanie produktów zawierających niepożądany składnik - gluten. Zalicza się do nich zboża takie jak: pszenica (również orkisz i durum), żyto, jęczmień oraz owies.

DietMapZabronione jest zatem spożywanie:

  • mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej
  • płatków zbożowych (musli, owsianych, jęczmiennych, żytnich)
  • makaronów pszennych, żytnich, razowych
  • kaszy manny, kuskus, jęczmiennej (pęczak, mazurska, perłowa)
  • każdego rodzaju pieczywa: razowego, pszennego, graham, żytniego (bułki, chleb, tosty, drożdżówki, pumpernikiel, pieczywo chrupki, precle, bułka tarta)

Ponadto należy zwracać uwagę na skład produktów mogących zawierać śladowe ilości glutenu i również wykluczyć je z diety. To produkty, które naturalnie nie zawierają glutenu, jednak został on do nich dodany w procesie produkcji. Są to:

  • sosy: majonezy, ketchupy, sosy instant (w proszku), obiadowe w słoikach
  • gotowe dania: zupy, przetwory, weki, mrożone, konserwowe
  • przetwory mięsne i rybne: pasztety, parówki, konserwy, paprykarz
  • słodycze: ciastka, ciasta, drożdżówki, batony, wafle

Osobom na diecie bezglutenowej wolno spożywać jedynie produkty naturalnie niezawierające glutenu oraz przetworzone, które zostały przebadane na zawartość glutenu, a jego ilość nie przekracza norm.

  • Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso (nieprzetworzone), owoce i warzywa.
  • Za produkty bezglutenowe uznaje się również artykuły przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization) zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

DietMap

Grupa produktów

Nie zawierają glutenu

Mogą zawierać gluten

Zawierają gluten

Produkty zbożowe

DietMap

Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa

Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem

Pszenica (i jej dawne odmiany: orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies,

mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,

płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane,

kasza manna, kuskus,

kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli,

kasze owsiane,

kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno - zbożowe,

makaron pszenny, makaron żytni,

pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki,

pieczywo - każde - jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki

pizza, bułka do hamburgera,

bułka tarta

Mięso, ryby, jaja

DietMap

Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja

Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,

konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery)

Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane

Mleko i produkty mleczne

DietMap

Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty

Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny)

Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią

Tłuszcze

DietMap

Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek

Majonezy, gotowe sosy (dressingi)

Warzywa i przetwory z warzyw

DietMap

Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana

Sałatki z majonezem i dressingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe

Warzywa smażone, panierowane

Owoce

DietMap

Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)

Owoce suszone niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe

Cukier, słodycze, desery

DietMap

Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”

Guma do żucia,

żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy

Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny

Napoje

DietMap

Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole

Niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi

Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym,

piwo

Przyprawy

DietMap

Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy

Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dressingi, sosy sojowe

Zupy

DietMap

Zupy domowe z dozwolonych produktów

Zupy w proszku (instant), kostki bulionowe

Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem

Inne

DietMap

Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe

Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe,

niektóre aromaty, cukier waniliowy

Zwykły proszek do pieczenia,

hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej

Galeria zdjęć