-
- Inne diety (11)
dieta niedoczynność tarczycy hashimoto
w sklepach zawsze można zdobyć mrożoną dynię lub zupelnie wymienić posiłek na inny, bardziej adekwatny do pory roku. Pozwala na to funkcjonalność programu. Myślimy nad odpowiednia segregacją diet uwzględniając pory roku. Dziękujemy za dodatkową sugestię :)
Pozdrawiam serdecznie:
Anna Kowalczyk
Dietetyk DietMap
Stosuję dietę Hashimoto i mam taką wątpliwość, czytałam w różnych źródłach (w miarę wiarygodnych) że nie należy przy hashimoto spożywac produktów sojowych czy jaglanych ze względu na zawarte w niej peptydy które działają wolotwórczo i mogą pogłębiać niedoczynność tarczycy.
A w mojej diecie występują takie produkty jak właśnie jogurt sojowy czy jaglanka.
Czy jest szansa żeby to jakoś wyjaśnić ewentualnie podmienić?
Pozdrawiam!
Witam,
Stosuję dietę Hashimoto i mam taką wątpliwość, czytałam w różnych źródłach (w miarę wiarygodnych) że nie należy przy hashimoto spożywac produktów sojowych czy jaglanych ze względu na zawarte w niej peptydy które działają wolotwórczo i mogą pogłębiać niedoczynność tarczycy.
A w mojej diecie występują takie produkty jak właśnie jogurt sojowy czy jaglanka.
Czy jest szansa żeby to jakoś wyjaśnić ewentualnie podmienić?
Pozdrawiam!
Witam,
Stosuję dietę Hashimoto i mam taką wątpliwość, czytałam w różnych źródłach (w miarę wiarygodnych) że nie należy przy hashimoto spożywac produktów sojowych czy jaglanych ze względu na zawarte w niej peptydy które działają wolotwórczo i mogą pogłębiać niedoczynność tarczycy.
A w mojej diecie występują takie produkty jak właśnie jogurt sojowy czy jaglanka.
Czy jest szansa żeby to jakoś wyjaśnić ewentualnie podmienić?
Pozdrawiam!
Dzień dobry,
zawartość izoflawonów sojowych w dobowej diecie jest na poziomie 33mg/d, co wg wskazań literaturowych nie ma żadnego negatywnego wpływu na czynność tarczycy. Poza tym, produkty sojowe użyte w diecie są często poddawane obróbce termicznej, przetworzeniu, dlatego też wiele niekorzystnych związków ulega unieczynnieniu (np. izoflawony i fityniany). Nie są one więc dla naszego organizmu znaczące pod względem ich niekorzystnego wpływu na działanie tarczycy.
Zachęcam do wspomagania się wiarygodnymi źródłami naukowymi pochodzącymi z uznanych czasopism naukowych. W Internecie możemy jednak spotkać wiele, niczym niepotwierdzonych danych, które z nauką nie mają wiele wspólnego.
W razie dodatkowych pytań, zachęcam do ponownego kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie,
Anna Kowalczyk
Dietetyk DietMap
Cześć wszystkim!
Niektóre przepisy zdają się być napisane albo byle jak albo przez osobę któa nie potrafi gotować, np:
KROK 1: Kaszę jaglaną namocz, a następnie przepłucz na sitku, pod bieżącą wodą (do momentu, aż przepływająca przez kaszę woda będzie czysta). Wsyp kaszę do osolonego wrzątku, dodaj olej.
KROK 2: Przez 5 minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem mocno zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 15 minut nie mieszaj. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
KROK 3: Małą łyżeczką nakładaj ciepłą kaszę, a drugą łyżeczką formuj kluski i zsuwaj na talerz.
KROK 4: Po przestudzeniu, kopytka z kaszy zachowują nadany wcześniej kształt.
Na zdjęciu wyglądają rzeczywiście jak "kopytka" a w rzeczywistości nie do konca rozumiem jak niby mają zostać w taki sposób uformowane...
Właśnie zakupiłam dietę Hashimoto i zastanawia mnie, że można wybierać jogurty i kefiry 0% ale bez zaznaczenia w bazie produktów, że mają to być produkty bez laktozy (kazeiny)? chyba powinny być bez laktozy do wyboru, bo ktoś kto zaczyna dietę nie wie takich rzeczy.
Proszę o poprawienie mnie jeśli się mylę.
Pozdrawiam,
MS
Zaloguj się aby dodać post.