powrót
Zaloguj się aby dodać post.
-
- Przepisy (13)
Dieta zróżnicowana
Start diety 19 stycznia.
Wydaje mnie się, że za dużo w tej diecie
jest pieczywa.
Cóż z tego, że różnorodne,
ale zawsze pieczywo.
Do tego jeszcze chrupkie pieczywo,
jakby mało było.
Cóż z tego, że mogę zamienić składniki.
Nie po to płacimy aby później połowę diety "uszlachetniać".
Wydaje mnie się, że za dużo w tej diecie
jest pieczywa.
Cóż z tego, że różnorodne,
ale zawsze pieczywo.
Do tego jeszcze chrupkie pieczywo,
jakby mało było.
Cóż z tego, że mogę zamienić składniki.
Nie po to płacimy aby później połowę diety "uszlachetniać".
Odpowiedzi (3)
Dzień dobry,
mianowicie, w diecie redukcyjnej, głównie zwracamy uwagę na sumaryczną podaż kaloryczną. Przy dobrze zbilansowanej, zdrowej i różnorodnej diecie nie grożą nam niedobory pokarmowe. Dodatkowo, nie tak dawno opublikowane badania wykazały, iż u osób aktywnych, lepiej sprawdzała się dieta białkowo-tłuszczowa, niżeli wysokowęglowodanowa. Słowem, jeśli chcemy schudnąć, najlepszą metodą będzie ograniczenie spożycia węglowodanów. Tłuszcz, w szczególności ten zdrowy- pochodzenia roślinnego, jest niezwykle potrzebny do codziennego funkcjonowania. Bez niego, w ustroju dochodzi do wielu zaburzeń procesów metabolicznych, z hormonami na czele. Do tego dochodzi zasada zbilansowania, czyli dieta powinna nam się "zgadzać" na przestrzeni 9-11 dni. Jednodniowe, większe spożycie białka lub tłuszczu nie będzie stanowiło zagrożenia ani dla zdrowia, ani dla zgrabnej sylwetki.
Pozdrawiam serdecznie,
Anna Kowalczyk
Dietetyk DietMap
mianowicie, w diecie redukcyjnej, głównie zwracamy uwagę na sumaryczną podaż kaloryczną. Przy dobrze zbilansowanej, zdrowej i różnorodnej diecie nie grożą nam niedobory pokarmowe. Dodatkowo, nie tak dawno opublikowane badania wykazały, iż u osób aktywnych, lepiej sprawdzała się dieta białkowo-tłuszczowa, niżeli wysokowęglowodanowa. Słowem, jeśli chcemy schudnąć, najlepszą metodą będzie ograniczenie spożycia węglowodanów. Tłuszcz, w szczególności ten zdrowy- pochodzenia roślinnego, jest niezwykle potrzebny do codziennego funkcjonowania. Bez niego, w ustroju dochodzi do wielu zaburzeń procesów metabolicznych, z hormonami na czele. Do tego dochodzi zasada zbilansowania, czyli dieta powinna nam się "zgadzać" na przestrzeni 9-11 dni. Jednodniowe, większe spożycie białka lub tłuszczu nie będzie stanowiło zagrożenia ani dla zdrowia, ani dla zgrabnej sylwetki.
Pozdrawiam serdecznie,
Anna Kowalczyk
Dietetyk DietMap
Zaloguj się aby dodać post.