-
- Pytania i porady (27)
Wrażliwe jelita, zapalenie jelita
Dzień dobry,
z uwagi na fakt, iż nie dysponujemy dietą, która odpowiadałaby Pani schorzeniu, należy wybrać inny plan żywieniowy, nieco go modyfikując od względem zastosowania niektórych produktów spożywczych. Najlepszym rozwiązaniem będzie dla Pani dieta wygodna, tania lub zbilansowana (wszystko zależy od tego, jakimi środkami ekonomicznymi Pani dysponuje, a także jak wiele czasu może Pani poświęcić na przygotowywanie konkretnych posiłków. Jeśli zaś chodzi o modyfikacje, Pani dieta powinna mieć postać diety łatwostrawnej. Mianowicie, z diety eliminujemy produkty razowe i pełnoziarniste na koszt ich białych, przetworzonych odpowiedników. Nie zalecam spożywania warzyw i owoców w formie surowej, wszystko zależy od Pani indywidualnej tolerancji. Unikamy tłustych produktów mięsnych ( wołowina, dziczyzna, karkówka wieprzowa podroby i inne wyroby garmażeryjne np. kaszanki, kiełbasy), na koszt chudego mięsa drobiowego, najlepiej z piersi. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną żywności, unikamy smażenia, pieczenia z wcześniejszym obsmażaniem, a także pieczenia do pojawienia się brązowawej skórki - jest ciężkostrawna.
Warto także zaznaczyć, iż przy zapaleniu jelita grubego, Pani posiłki powinny być małe objętościowo i spożywane absolutnie regularnie, co 3-4 godziny.
Do picia proponuję lekkie napary ziołowe oraz wodę mineralną w umiarkowanych temperaturach (nie bardzo zimne, jak również nie za gorące).
Wszystkie powyższe wskazówki może Pani wdrożyć do swojej diety używając funkcji wymień "produkt/posiłek". Po skorzystaniu z tej opcji pojawi nam się baza produktów, z której należy skorzystać w celu dokonania modyfikacji. Po wybraniu żądanego produktu, należy ponownie zatwierdzić wybór w panelu po lewej stronie, a następnie dokonać faktycznej jego wymiany klikając na button "wymień ten produkt".
W przypadku dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Anna Kowalczyk
Dietetyk DietMap
Zaloguj się aby dodać post.