Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map



Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Aloes - panaceum, czy niebezpieczna trucizna

odżywianie, lifestyle | 23.09.2016
Aloes - panaceum, czy niebezpieczna trucizna

Właściwości aloesu znane są nie od dziś. Od wieków jego właściwości znalazły wykorzystanie w medycynie ludowej. Roślina ta charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem, które zostało wykorzystanie nie tylko w dietetyce, ale również w kosmetologii. Jednakże, aloes ma też drugą stronę medalu. Poznajcie, co się za nią kryje!

Tak duże zainteresowanie alosem to skutek jego niezwykle cennych właściwości, do których w szczególności zaliczyć można:

- działanie przeciwzapane, przeciwgrzybycze,

- działanie antyoksydacyjnie (zwalcza wolne rodniki tworzące się w organizmie pod wpływem rozmaitych procesów metabolicznych i środowiskowych),

- działanie przeciwbólowe, przeciwświądowe,

- działanie bakteriobójcze, dlatego też jest świetnym środkiem wspomagającym eradykację Helicobacter pylori),

- wspiera leczenie nieswoistych zapalnych chorób jelit tj. choroby Leśniowskiego-Crohna, czy Colitis Ulcerosa

- stabilizuje wydzielanie insuliny, a tym samym normalizuje stężenie glukozy we krwi,

- wspomaga leczenie farmakologiczne zakażeń Helicobacter pylori.

Oprócz powyższych, dobroczynnych funkcji wyciągu z aloesu, warto pochylić się także nad przeciwwskazaniami do jego stosowania. Pojawiają się badania sugerujace, że długotrwałe stosowanie aloesu może owodować atonię jelita grubego, a także utratę cennych elektrolitów wraz z moczem, w tym potasu. Dlatego też nie powinien być on stosowany przez chorych cierpiących na nadcisnienie tętnicze lub jakiekolwiek zaburzenia hemodnamiczne. Co więcej, coraz więcej prac łączy wpływ wyciągów z aloesu ze zwiększoną zapadalnością na nowotwory jelita grubego. U szczurów zaś wykazano uszkodzenie szpiku kostnego.

Zanim wiec przystąpimy do doustnego rzyjmowania jakichkolwiek wyciagów z aloesu, najpierw zawsze wymagana jest konsultacja z lekarzem. Bowiem nierozważne stosowanie tej, wbrew pozorom dobroczynnej rośliny, może być szkodliwe dla zdrowia, a nawet życia.

Zobacz także

Komentarze (1)

Środa, 28 marca 2018 | 18:54:56 lok1 0

Tylko masło polecam na sto procent dużo witaminy A