Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Jesienią wzmocnij swoją odporność dietą

odżywianie, lifestyle | 14.10.2016
Jesienią wzmocnij swoją odporność dietą

Jesień to szczególnie zadziorna pora roku. Jest zwieńczeniem ciepłego lata i jednocześnie zapowiedzią nadchodzących wielkimi krokami mroźnych dni. Jesienna szaruga nie zachęca nas do częstego przebywania na świeżym powietrzu, a każde wahania temperatury są przez nas odczuwane. Jest to głównym powodem, dla którego tak często chorujemy podczas trwania tej pory roku. Czy jest coś, co może przyczynić się do uniknięcia spędzania czasu w łóżku, kolejek do lekarza i stanowczo za wysokich rachunków w aptece? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

Rola układu odpornościowego

Głównym zadaniem układu odpornościowego jest obrona naszego organizmu przed czynnikami powodującymi infekcje. Wpływ na jego aktywność mają poszczególne składniki diety, których odpowiednie dawkowanie zwiększy funkcje obronne organizmu. Na stan naszej odporności oddziałują witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niektóre pierwiastki oraz probiotyki. Wynika z tego, że sposób w jaki się odżywiamy, stanowi nieodłączny etap wzmacniania układu immunologicznego.

Krok pierwszy: zapobiegaj!

Nie od dziś wiadomo, że palenie papierosów nie jest naszym sprzymierzeńcem w kwestii utrzymania zdrowia. Prócz szeregu szkodliwych działań, wpływają one również znacząco na obniżenie odporności. Jeśli palisz, bądź pozwalasz na palenie w swoim towarzystwie, możesz mieć poważne niedobory witamin, przez które jesteś narażony na różne choroby, szczególnie infekcje układu oddechowego. Twojemu czosnek niedźwiedziorganizmowi potrzeba więc składników, które skutecznie będą Cię bronić przed infekcjami. Są to przede wszystkim witaminy antyoksydacyjne, czyli witaminy E, C, A oraz selen. Co łączy ze sobą te poszczególne składniki? Witaminy E i A skutecznie usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, tym samym chroniąc komórki przed zniszczeniem. Jeśli nie będziemy dostarczać ich odpowiedniej ilości, nie ma możliwości utrzymania prawidłowego stanu nabłonka wyściełającego drogi oddechowe. Stanie się on zatem łatwym celem dla bakterii i wirusów, które korzystając z naszych zaniedbań, wnikną tą drogą do organizmu. Dodatkowo, witamina C jest niezbędna do odbudowy witaminy E. Natomiast selen, oprócz szeregu innych, korzystnych działań, pośredniczy w procesie powstawania aktywnej formy witaminy C. Dlatego tak ważne jest utrzymanie w naszym organizmie prawidłowego stężenia tych poszczególnych składników. Znajdziesz je w takich produktach tak: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, aronia, maliny, truskawki, owoce cytrusowe, papryka, marchew, natka pietruszki, tłuste ryby, kwaszona kapusta, kiszone ogórki, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy brazylijskie. We wzmacnianiu odporności świetnie sprawdzą się także nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), cynk, miedź, żelazo, błonnik pokarmowy oraz napoje fermentowane i miody. Te ostatnie powinny być stosowane na zimno, gdyż wysoka temperatura sprawia, że tracą one swoje cenne właściwości.

Dieta w czasie przeziębienia

Jeśli nie udało Ci się uniknąć przeziębienia, musisz wiedzieć, że i w tym wypadku odpowiednia dieta pozwoli Ci na szybszy powrót do zdrowia. Twoje menu powinno być bogate w produkty łatwostrawne, gdyż nie będą powodować niepotrzebnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wskazane jest także zwiększenie podaży witaminy C, która skutecznie walczy z infekcją, dlatego też na każdym możliwym kroku, spożywaj produkty w nią obfitujące. Szczególną rolę odgrywa mleko i jego produkty pochodne oraz jaja i chude mięso, gdyż są źródłem aminokwasów niezbędnych do budowy ciał odpornościowych. miód pszczeliPieczone lub gotowane ryby, a także olej lniany dostarczą nam kwasów omega-3, które wzmocnią nasz organizm podczas walki z infekcją. Jeśli Twoja choroba nie obyła się bez antybiotyków, warto wtedy wspomóc odbudowę flory bakteryjnej, sięgając po probiotyki. Ich źródłem są jogurty, kefiry i mleka acidofilne, czy kiszonki. Nie zapominaj także o czosnku, który jest liderem wśród roślin wykazujących działanie lecznicze, a w połączeniu z miodem i mlekiem stanie się prawdziwą bombą odżywczą.

Dieta zapobiegająca przeziębieniu, jest również świetną propozycją dla osób na co dzień dbających o zdrowie. Regularne spożycie wszystkich wspomnianych składników pozwoli nam nie tylko wzmocnić swoją odporność, ale także dłużej cieszyć się świetnym samopoczuciem oraz młodym wyglądem. Sięgaj zatem po produkty bogate w witaminy oraz składniki mineralne, a efekty tej zmiany będą długotrwale widoczne.

Zobacz także