Migdały to źródło witamin, składników mineralnych, białka roślinnego i cennego błonnika. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie. Dzięki swoim właściwościom są ratunkiem dla osób odchudzających się, gdy dopada je chęć podjadania. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania migdałów już dawno zostały udokumentowane, a współczesne badania potwierdzają wiele faktów na ich temat.
Migdały to przede wszystkim cenne źródło witamin, wapnia i magnezu oraz mikroelementów: cynku i miedzi.
W 100 gramach migdałów znajdziemy aż 239 mg wapnia, natomiast taka sama ilość mleka dostarczy około 120 mg tego pierwiastka. Migdały zatem mogą być alternatywą dla mleka i produktów nabiałowych, zwłaszcza wśród wegetarian czy wegan. Polecane są również osobom narażonym na stres i przemęczenie. Bowiem migdały zawierają magnez, który usprawnia działanie układu mięśniowego oraz przewodnictwo nerwowe, a także dostarczają witaminy B2, wspomagającej pamięć i koncentrację. Dodatkową korzyścią wynikającą ze spożywania migdałów jest wzbogacenie diety o cynk, który usprawnia działanie układu odpornościowego, pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci oraz poprawia kondycję skóry. Migdały są jednym z lepszych źródeł naturalnego przeciwutleniacza - witaminy E. Dzięki właściwościom chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami, spożycie witaminy E opóźnia procesy starzenia się.
Migdały zawierają sporo tłuszczu, jednak najwięcej tego korzystnego, dostarczającego nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Zwłaszcza u osób zagrożonych ryzkiem wystąpienia chorób serca wynikających z otyłości oraz nieprawidłowych stężeń cholesterolu we krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe są zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobą wieńcową serca. Amerykańscy naukowcy dowiedli, ze codzienne spożycie garści migdałów pozwala zmniejszyć ryzyko niedokrwiennej choroby serca.
W związku z dużą zawartością tłuszczu nie zaleca się spożywania migdałów w nadmiarze, jednak z pewnością będą polecane jako zdrowa przekąska nawet tym, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami. Zawierają cenne białko roślinne oraz błonnik, który jest nieodzownym elementem kuracji odchudzającej. Uważa się, ze przegryzanie migdałów zmniejsza apatyt. Zatem warto po nie sięgnąć zamiast decydować się na kolejną kaloryczną i niezdrową przekąskę. Można również posiekać je i dodać do owsianki na śniadanie, czy razem z ulubionym owocem do jogurtu w ramach przekąski w pracy.