Zupy to niedocenianie i coraz rzadziej goszczące na naszych stołach danie. W dzieciństwie nielubiana, a przez dorosłych zapomniana potrawa. Szkoda, bo zupy są wartościowe i posiadają właściwości rozgrzewające, które idealnie sprawdzą się w niepogodę.
Powód nr 1. Zupy to sycący, niskokaloryczny posiłek
Dlatego nawet podczas kuracji odchudzającej warto przygotowywać ten pożywny posiłek. Czysta zupa ugotowana na wywarze drobiowym lub warzywnym dostarcza około 200 kcal. Krem na bazie warzyw i wody z odrobiną oliwy i jogurtu naturalnego to jedyne 150 kcal. To co w zupie najbardziej kaloryczne to wszelkie dodatki typu ryż, makaron, wkładka z tłustego mięsa czy zawiesiste zaprawy na bazie śmietany, mąki czy masła. Oczywiście dodatki zbożowe warto włączać do menu, tylko należy wybierać te właściwe jak pełnoziarnisty lub razowy makaron czy brązowy ryż. Wywar przygotowujmy na drobiu bez skóry lub samych warzywach. Po ostudzeniu możemy zebrać tłuszcz, który zgromadzi się na powierzchni zupy. Jednak nie przesadzajmy z odcedzaniem, gdyż odrobina tłuszczu jest dla nas korzystna. Śmietanę lub maślaną zasmażkę zastąpmy chudym mlekiem bądź jogurtem naturalnym. Zupy świetnie wypełniają żołądek i dzięki temu są idealnym wstępem do drugiego dania, którego dzięki zupie zjemy mniej.
Powód nr 2. Zupy dostarczają cennych składników
Zupa w przeciwieństwie do gotowanych jarzyn dostarcza więcej cennych składników, gdyż zostają one w wywarze. Gotując warzywa najczęściej odlewamy pozostałą wodę, która zawiera najcenniejsze substancje. Właściwie ugotowana zupa to źródło białka, węglowodanów, błonnika oraz składników mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń, żelazo, magnez czy fluor. Dostarcza także przeciwutleniaczy (witaminy E i beta-karotenu), kwasów organicznych i błonnika pokarmowego. Najlepiej, aby zupy był gotowane krótko, wtedy będą zawierały najwięcej cennych witamin (w tym C i z witamin z grupy B). Zupy przygotowywane na wywarach mięsnych to bogactwo pełnowartościowego białka i idealne środowego pozwalające przyswoić witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D E i K). Zupa z produktem zbożowym (makaronem, ryżem, kaszą) dostarcza węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego.
Powód nr 3. Zupy rozgrzewają i wspomagają układ odpornościowy
Na letnie upały idealne są chłodniki czy zupy owocowe, natomiast jesienią i zimą ciepłe posiłki (w tym zupy) doskonale nas rozgrzeją. Zimne potrawy niestety wyziębiają nasz organizm, co może zwiększać ryzyko złapania infekcji. Jeśli do wywaru dodamy dużo warzyw, czosnek, cebulę lub imbir (idealne nadje się do kremu z dyni lub zup orientalnych) dodatkowo wzmocnimy układ odpornościowy i pobudzimy go do walki z intruzami.
Powód nr 4. Zupy to sposób na przemycenie warzyw w diecie
Dziennie należy zjadać nawet 400 gramów warzyw. Nie wszyscy z nas przepadają za ich smakiem. Dlatego zupy to idealne miejsce na wprowadzenie warzyw do swojego jadłospisu. Zwłaszcza w przypadku dzieci czy osób, mających problemy z gryzieniem. U niech niemożliwe jest jedzenie surowych warzyw. Dlatego zupy to świetne rozwiązanie, gdy pragniemy wzbogacić menu w cenne antyoksydanty, witaminy i błonnik pokarmowy z warzyw. Możemy przyrządzać kolorowe zup jarzynowe, aksamitne kremy czy orientalne zachwycające aromatem i smakiem.
Powód nr 5. Zupy są proste i niedrogie w przygotowaniu
Zaletą zupy jest fakt iż możemy ją przyrządzić nawet w 15 minut. Jeśli nie mamy pod ręką warzyw, możemy posłużyć się mrożonką, która zachowała cenne właściwości składników. Wystarczy podgotować mrożone warzywa/włoszczyznę w wodzie, dodać produkt zbożowy, porcję chudego mięsa i przyprawy, a pożywny posiłek będzie gotowy. Dodatkowym plusem jest to, że składniki zupę nie są drogie. No chyba, ze wymyślimy zupę z łososiem czy gotowaną na wołowinie. Jednak tradycyjny krupnik, ogórkowa czy krem z pomidorów to koszt jedynie 5-8 złotych za porcję.
W Polsce tradycja przyrządzania i spożywania zup sięga zamierzchłych czasów. Najbardziej popularne jak rosół, żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, pomidorowa, ogórkowa, zupa grzybowa czy chłodnik do dziś są gotowane w wielu gospodarstwach domowych. Coraz częściej sięgamy do tradycji i przygotowujemy zup według przepisów naszych babć. Są najsmaczniejsze i bardzo pożywne. Skorzystajmy z bogactwa rodzimej kuchni i koniecznie włączmy zupy do naszego menu.