Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(64)
17.02.2017
dodaj własny przepis
30 minut+
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
429 kcal / 1 porcję (524 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    81.90 kcal
    4.1%
  • Białko
    2.51 g
    5.02%
  • Węglowod.
    10.67 g
    3.95%
  • Tłuszcze
    3.65 g
    5.21%
  • Błonnik
    0.66 g
    2.64%
  • GDA
    4.1 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ryż arborio, suchy - 185g (¾ szklanki)
  • Wywar warzywny - 850g (3 ½ szklanki)
  • Pieczarki - 240g (12 sztuk)
  • Por obrany - 140g
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Wino białe, wytrawne - 60g (½ lampki)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Natka pietruszki siekana - 30g (5 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu.

KROK 2: Pieczarki obierz i pokrój na grube plastry. Na rozgrzaną w garnku o grubym dnie oliwę wrzuć pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez ok. 4 minut. Usmażone pieczarki przełóż do osobnego naczynia.

KROK 3: Pora dokładnie umyj i pokrój na cienkie talarki. Następnie, w tym samym garnku rozgrzej kolejną porcję oliwy oraz masło i smaż go przez ok. 2 minuty. Dodaj ryż i smaż przez kolejną minutę.

KROK 4: Zmniejsz ogień i zalej ryż oraz pora winem. Mieszaj ok. 3-4 minuty aż wino wyparuje a następnie wlewaj po 1 filiżance gorącego wywaru. Powtarzaj tę czynność do momentu aż ryż wchłonie cały płyn, będzie kremowy i aksamitny.

KROK 5: Do garnka dodaj wcześniej usmażone pieczarki oraz starty parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 6: Risotto przełóż na talerz i podawaj udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!