Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(39)
30.09.2016
dodaj własny przepis
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
531 kcal / 1 porcję (301 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    176.68 kcal
    8.83%
  • Białko
    10.61 g
    21.22%
  • Węglowod.
    6.64 g
    2.46%
  • Tłuszcze
    12.52 g
    17.89%
  • Błonnik
    1.05 g
    4.2%
  • GDA
    8.83 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso mielone z indyka - 190g (1 ¾ porcji)
  • Kajzerki - 20g (½ sztuki)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
  • Orzechy włoskie tarte - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 175g (7 łyżek stołowych)
  • Żółtko jaja kurzego - 40g (2 sztuki)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 50g (¼ szklanki)
  • Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do mięsa mielonego dodaj namoczoną w wodzie, dokładnie odciśniętą bułkę, drobno posiekaną, zeszkloną na oleju cebulkę, jajko, suszone pomidory, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.

KROK 2: Wilgotną dłonią uformuj z przygotowanej masy mięsnej kulki i obtocz w tartych orzechach włoskich.

KROK 3: Gotowe pulpety połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 180 st. C na około 25-30 minut.

KROK 4: Upieczone pulpety przełóż do rondelka.

KROK 5: W misce wymieszaj żółtka z jogurtem naturalnym. Dodawaj do masy żółtkowej stopniowo gorącą łyżkę wazową bulionu warzywnego i dokładnie wymieszaj. Przypraw całość do smaku, a na koniec dodaj posiekany koperek. Wlej sos do pulpetów i doprowadź go do wrzenia.

Smacznego!