Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(42)
24.02.2017
dodaj własny przepis
35 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (58 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    359.46 kcal
    17.97%
  • Białko
    6.90 g
    13.8%
  • Węglowod.
    48.36 g
    17.91%
  • Tłuszcze
    16.15 g
    23.07%
  • Błonnik
    6.14 g
    24.56%
  • GDA
    17.97 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 100g (6 ⅔ łyżki stołowej)
  • Płatki owsiane górskie - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Żurawina suszona - 72g (6 łyżek stołowych)
  • Orzechy włoskie - 40g (10 sztuk)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Nasiona chia - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Banan - 120g
  • Olej kokosowy - 50g
  • Miód pszczeli - 60g (5 łyżeczek)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Do dużej miski wsyp mąkę, sól, sodę, cynamon, płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj suszoną żurawinę i ponownie wymieszaj.

KROK 3: W garnuszku rozpuść olej kokosowy. Dodaj miód, aromat waniliowy i mieszaj do momentu połączenia się składników.

KROK 4: Dojrzałego banana dokładnie rozgnieć widelcem (lub możesz zmiksować go w blenderze) i powoli dodawaj uprzednio przygotowaną mieszaninę, cały czas mieszając.

KROK 5: Następnie mokre składniki dodaj do suchych i delikatnie wymieszaj je łyżką, do całkowitego ich połączenia. Jeśli masa będzie za gęsta, można dodać ciepłej wody.

KROK 6: Ciasto nakładaj porcjami za pomocą łyżki na blaszkę. Piecz ciasteczka przez około 15-18 minut, aż będą złociste. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i po wstępnym przestudzeniu, zdejmij sie z blaszki i ułóż je na kratce.

Smacznego!

Zobacz także