Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie posiłków
Najwyżej oceniane
Muffinki z łososiem i pesto
(44)
Muffinki z łososiem i pesto
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej
Pierś z kurczaka marynowana w kefirze
(61)
Pierś z kurczaka marynowana w kefirze
40 minut + czas marynowania
4 osoby
więcej


30 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
383 kcal / 1 porcję (305 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    125.30 kcal
    6.27%
  • Białko
    10.27 g
    20.54%
  • Węglowod.
    11.92 g
    4.41%
  • Tłuszcze
    4.46 g
    6.37%
  • Błonnik
    1.08 g
    4.32%
  • GDA
    6.27 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Por obrany - 60g
  • Kukurydza, konserwowa - 195g (13 łyżek stołowych)
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 460g (2 szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Ser Gouda, tarty - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 5g (10 szczypt)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku i wymieszaj z olejem. Obsmaż na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.

KROK 2: W tym czasie kaszę przelej wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę osącz.

KROK 3: Mięso zdejmij z ognia. Dodaj warzywa i kaszę, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

KROK 4: Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę i wyrównaj jej powierzchnię łyżką tak, aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na około 45 minut.

KROK 5: Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wciągnęła całe mleko - jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Po 45 minutach zapiekankę posyp startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł.

*Przed podaniem możesz posypać całość kiełkami brokuła.

**Zapiekanka z kaszy jaglanej to propozycja w sam raz na kolację. Robi się ją błyskawiczenie, więc wymaga małego nakładu pracy. Wartość odżywcza zapiekanki jest bardzo wysoka i cenna. Kasza jaglana jako jedyna, ma tak silny potencjał zasadotwórczy, a także jest cennym źródłem witamin z grupy B, cynku i magnezu.

Smacznego!

Zobacz także
Krem selerowy
(11)
Krem selerowy
30 minut
4 osoby
więcej