Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
13.06.2016
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
117 kcal / 1 porcję (280 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    41.63 kcal
    2.08%
  • Białko
    3.70 g
    7.4%
  • Węglowod.
    4.15 g
    1.54%
  • Tłuszcze
    1.67 g
    2.39%
  • Błonnik
    0.66 g
    2.64%
  • GDA
    2.08 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Krewetki tygrysie mrożone - 240g (16 sztuk)
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 60g
  • Pomidor - 600g
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Limonka - 30g (⅓ sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Usuń pancerz z krewetek, następnie przepłucz je zimną wodą i osusz. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż krewetki do zrumienienia prze 2-3 minuty z każdej ze stron. Odłóż do oddzielnej, małej miseczki.

KROK 2: Obetnij liście z ananasa, pokrój go wzdłuż na ćwiartki, odetnij, twardą warstwę i oddziel jego miąższ od skóry. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Umyj pomidory, osusz je i pokrój go na ćwiartki.

KROK 3: Dodaj do ciepłego bulionu warzywnego krewetki, następnie dołóż ananasa, pomidory i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj kaszę, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Smacznego!

Zobacz także
Chleb chrupki bezglutenowy
(17)
Chleb chrupki bezglutenowy
30 minut + czas pieczenia
2 osoby
więcej