30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
117 kcal / 1 porcję (280 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność41.63 kcal2.08%
-
Białko3.70 g7.4%
-
Węglowod.4.15 g1.54%
-
Tłuszcze1.67 g2.39%
-
Błonnik0.66 g2.64%
-
GDA2.08 %
Składniki
- Krewetki tygrysie mrożone - 240g (16 sztuk)
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 60g
- Pomidor - 600g
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Limonka - 30g (⅓ sztuki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Usuń pancerz z krewetek, następnie przepłucz je zimną wodą i osusz. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż krewetki do zrumienienia prze 2-3 minuty z każdej ze stron. Odłóż do oddzielnej, małej miseczki.
KROK 2: Obetnij liście z ananasa, pokrój go wzdłuż na ćwiartki, odetnij, twardą warstwę i oddziel jego miąższ od skóry. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Umyj pomidory, osusz je i pokrój go na ćwiartki.
KROK 3: Dodaj do ciepłego bulionu warzywnego krewetki, następnie dołóż ananasa, pomidory i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj kaszę, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Smacznego!
Zobacz także