30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
250 kcal / 1 porcję (314 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność79.59 kcal3.98%
-
Białko1.70 g3.4%
-
Węglowod.15.12 g5.6%
-
Tłuszcze1.90 g2.71%
-
Błonnik1.53 g6.12%
-
GDA3.98 %
Składniki
- Banan - 140g
- Marchew - 20g
- Ananas świeży - 180g
- Quinoa - komosa ryżowa - 36g (¼ szklanki)
- Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- imbir suszony - 1g
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Wiórki kokosowe - 3g (½ łyżki stołowej)
- Orzechy włoskie - 8g (2 sztuki)
- Rodzynki, suszone - 7.5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją dwukrotnie większą ilości zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ostudź.
KROK 2: Umieść zamrożonego, obranego banana, obraną, startą na grubych oczkach marchewkę, obranego i pokrojonego na kawałki świeżego ananasa, przyprawy oraz mleko migdałowe w misie blendera kielichowego. Całość zmiksuj na gładką masę.
KROK 3: Przelej smoothie do wysokich szklanek. Wierzch koktajlu posyp rodzynkami, płatkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Zobacz także