-
Kaloryczność454.05 kcal22.7%
-
Białko8.69 g17.38%
-
Węglowod.40.42 g14.97%
-
Tłuszcze30.42 g43.46%
-
Błonnik7.41 g29.64%
-
GDA22.7 %
- Orzechy nerkowca - 70g
- Orzechy włoskie - 70g (17 ½ sztuki)
- Mango, suszone - 150g (30 plastrów)
- Daktyle, suszone - 50g
- Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
- Wiórki kokosowe - 48g (8 łyżek stołowych)
- Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
- Skórka z limonki - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 2: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią orzechy nerkowca i orzechy włoskie.
KROK 3: Orzechy włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
KROK 4: W między czasie, w osobnych miseczkach zalej gorącą wodą suszone mango oraz daktyle. Po upływie czasu pieczenia orzechów, wyjmij je i osusz na papierowym ręczniku.
KROK 5: Do misy blendera przełóż upieczone orzechy i zmiksuj na drobno. Tak przygotowane orzechy przełóż do miseczki.
KROK 6: Do pustej misy blendera wsyp mango oraz daktyle. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 7: Na rozgrzanej suchej patelni upraż sezam.
KROK 8: Do zmiksowanych owoców dodaj orzechy, sezam, wiórki kokosowe, skórkę i sok z limonki oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj odrobinę ciepłej wody.
KROK 9: Dłońmi formuj kulki i obtaczaj je kolejno w wiórkach kokosowych.
Smacznego!