Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(38)
13.02.2017
dodaj własny przepis
20 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
380 kcal / 1 porcję (84 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    454.05 kcal
    22.7%
  • Białko
    8.69 g
    17.38%
  • Węglowod.
    40.42 g
    14.97%
  • Tłuszcze
    30.42 g
    43.46%
  • Błonnik
    7.41 g
    29.64%
  • GDA
    22.7 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Orzechy nerkowca - 70g
  • Orzechy włoskie - 70g (17 ½ sztuki)
  • Mango, suszone - 150g (30 plastrów)
  • Daktyle, suszone - 50g
  • Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Wiórki kokosowe - 48g (8 łyżek stołowych)
  • Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
  • Skórka z limonki - 5g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią orzechy nerkowca i orzechy włoskie.

KROK 3: Orzechy włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.

KROK 4: W między czasie, w osobnych miseczkach zalej gorącą wodą suszone mango oraz daktyle. Po upływie czasu pieczenia orzechów, wyjmij je i osusz na papierowym ręczniku.

KROK 5: Do misy blendera przełóż upieczone orzechy i zmiksuj na drobno. Tak przygotowane orzechy przełóż do miseczki.

KROK 6: Do pustej misy blendera wsyp mango oraz daktyle. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 7: Na rozgrzanej suchej patelni upraż sezam.

KROK 8: Do zmiksowanych owoców dodaj orzechy, sezam, wiórki kokosowe, skórkę i sok z limonki oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj odrobinę ciepłej wody.

KROK 9: Dłońmi formuj kulki i obtaczaj je kolejno w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Zobacz także