15 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
131 kcal / 1 porcję (105 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność124.94 kcal6.25%
-
Białko4.15 g8.3%
-
Węglowod.27.29 g10.11%
-
Tłuszcze0.73 g1.04%
-
Błonnik2.00 g8%
-
GDA6.25 %
Składniki
- Papier ryżowy - 55g
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Imbir korzeń - 10g
- Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Marchew - 45g
- Rzodkiewka - 45g (3 sztuki)
- Ogórek szklarniowy - 30g
- Kalarepa - 30g
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Fasola mung, kiełki - 20g
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Po wystudzeniu przypraw świeżym imbirem startym na drobnym oczku, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chili i sosem sojowym.
KROK 2. Używając plastrownicy, mandoliny lub obieraczki do warzyw pokrój na cienkie plasterki marchewkę, rzodkiewkę, kalarepę, świeżego ogórka. Szczypior pokrój na długie, ok 5 cm kawałki. Można tez pokroić w cienkie "słupeczki".
KROK 3. Na namoczonym papierze ryżowym układaj pokrojone cienko warzywa, kiełki i kaszę. Zwijaj jak naleśniki.
Tę zimną przekąskę można serwować z różnymi sosami. Polecamy słodko - pikantny!
Smacznego!
Zobacz także