Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(49)
03.03.2017
dodaj własny przepis
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
400 kcal / 1 porcję (290 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    138.05 kcal
    6.9%
  • Białko
    1.66 g
    3.32%
  • Węglowod.
    15.64 g
    5.79%
  • Tłuszcze
    8.64 g
    12.34%
  • Błonnik
    2.19 g
    8.76%
  • GDA
    6.9 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
  • Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Mix sałat - 40g (porcja)
  • Jabłko - 180g
  • Orzechy pekan - 15g (5 sztuk)
  • Żurawina suszona - 18g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Ser gorgonzola - 10g (⅓ plastra)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

KROK 2: Jabłko umyj, obierz, pokrój w cienkie półksiężyce i skrop sokiem z cytryny.

KROK 3: Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Przełóż ją na talerz, połóż pokrojne jabłko, orzechy pekan, żurawinę i pokruszony ser gorgonzola.

KROK 4: Gotową sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego!