15 minut + czas marynowania
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
459 kcal / 1 porcję (397 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność115.64 kcal5.78%
-
Białko14.82 g29.64%
-
Węglowod.2.02 g0.75%
-
Tłuszcze5.55 g7.93%
-
Błonnik0.86 g3.44%
-
GDA5.78 %
Składniki
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 700g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 10g (20 szczypt)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Rozmaryn suszony - 12g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dorsza opłucz i osusz, skórę ponacinaj nożem. Oprósz lekko solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie wysmaruj marynatą, czyli: oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem, do środka ryby włóż rozmaryn suszony lub świeży, ząbek czosnku w całości. Wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej jeśli masz czas. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki na pół godziny przed grillowaniem.
KROK 2: Rybę wyjmij z marynaty i ułóż na kratce grilla, uprzednio posmaruj ją olejem. Grilluj rybę przez około 8 - 10 minut z każdej strony, aż ryba będzie upieczona w środku, a skórka się zarumieni.
*Rybę podawaj podzieloną na kawałki i rozłożoną w ten sposób na talerzach. Przed samym podaniem polej ją oliwą z oliwek
Smacznego!
Zobacz także