Wiele z nas ma ciągle w głowie już dawno nieaktualne informacje dotyczące charakterystyki osób zapadających na choroby układu krążenia. Uważamy, że problem ten dotyczy przeważnie mężczyzn w podeszłym wieku na wysokich stanowiskach. Niestety, choroby te zabijają więcej osób niż nowotwory, nie omijając przy tym kobiet. Boimy się raka, a znacznie częściej umieramy na schorzenia układu sercowo - naczyniowego. Czy można temu jakoś zapobiec?
Cholesterol - czy taki straszny, jak go malują?
Cholesterol to substancja naturalnie występująca w organizmie, która powstaje w wątrobie. Jest ona niezbędna do tworzenia błon komórkowych, syntezy hormonów płciowych, witaminy D3 oraz kwasów żółciowych bioracych udział w trawieniu tłuszczów. Możemy zatem wnioskować, że nie jego obecność jest przyczyną wielu chorób, lecz nadmiar. Wyróżniamy dwie odmiany cholesterolu: LDL, nazywany „złym cholesterolem” oraz HDL, czyli „dobry cholesterol”. Badania dowodzą, że redukcja masy ciała o 10 kg powoduje spadek cholesterolu całkowitego o 10%, frakcji LDL o 15%, a trójglicerydów o 30%. Wyniki te są naprawdę imponujące, a na ich wartość w głównej mierze wpływa nasz sposób odżywiania. W jaki sposób?
Dieta dla serca
Jak widać, statystyki mówią same za siebie, dlatego tak istotne jest regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Nie powinien on bowiem przekraczać 190mg/dl. Jego nadmiar może prowadzić do rozwoju miażdżycy, czyli choroby spowodowanej odkładaniem się tzw. złogów cholesterolu w ścianach tętnic. Aby zapobiec wystąpieniu tej jednostki, należy jak najszybciej zmodyfikować swoją dietę pod kątem zawartości w niej tłuszczów nasyconych, izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu pokarmowego. To one są główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, dlatego też ich spożycie powinno być mocno ograniczone. Związki te możemy znaleźć w takich produktach, jak tłuste mięsa, pasztet, parówki, salami, kiełbasy, baleron oraz boczek, gotowe wyroby cukiernicze, produkty typu fast food, żywność wysoko przetworzona, żółtka jaj oraz podroby.
Waleczna piątka
Do walecznej piątki zaliczamy składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, czyli witaminy A, C, E oraz cynk i selen. Na tle innych substancji wyróżniają się właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki którym mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, chroniąc nasze komórki przed niszczeniem. Jeśli chcesz zatem zbilansować swoją dietę, a tym samym uchronić się przed chorobami układu krążenia, musisz mieć na uwadze umieszczenie walecznej piątki w swoim codziennym jadłospisie. Prawdziwą skarbnicą witaminy A są brzoskwinie, dynia, papryka czerwona, pomidory, marchew. Witaminę C znajdziemy w owocach dzikiej róży, truskawkach, malinach, kiwi i owocach cytrusowych, a witaminy E, która wzmacnia naczynia krwionośne, szukajmy w olejach roślinnych i margarynach. Produktami obfitującymi w cynk oraz selen są pestki dyni, czosnek, ziarna sezamu, migdały oraz orzechy brazylijskie.
Rola pozostałych składników pokarmowych w prewencji chorób układu krążenia
Nienasycone kwasy tłuszczowe - znajdziemy je w tłustych rybach morskich, oleju rzepakowym, oleju lnianym, awokado, orzechach włoskich oraz oliwie z oliwek. Kwasy omega - 3, należące do tej grupy kwasów tłuszczowych, pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, jego „złej” frakcji, trójglicerydów, jednocześnie podwyższając stężenie „dobrego cholesterolu”. Dodatkowo, rozrzedzają krew, chronią przed rozwojem miażdżycy, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Błonnik rozpuszczalny - jego źródłem są płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych oraz surowe warzywa i owoce z jabłkami i cytrusami na czele. Błonnik ten wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych, zwiększając tym samym wydalanie tłuszczów ze stolcem.
Sterole roślinne - to naturalna konkurencja cholesterolu. Ich działanie polega na częściowym hamowaniu wchłaniania cholesterolu w jelitach, co obniża jego stężenie w surowicy krwi. Możemy je znaleźć w olejach roślinnych, nasionach, orzechach, produktach pełnoziarnistych, owocach i warzywach. Jednakże, średnie spożycie steroli z tych produktów wynosi ok. 0,3g dziennie przy zalecanej dawce 2g, która wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
Potas - pierwiastek ten odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy serca oraz działa ochronnie na układ sercowo - naczyniowy. Reguluje zawartość sodu we krwi, zapobiegając tym samym nadciśnieniu tętniczemu. Do produktów obfitujących w potas zaliczamy banany, migdały, szpinak, pomidory, ziemniaki, brokuły, mango, suszone figi, kiełki pszenicy.
Magnez - uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Odpowiada za miarowe bicie serca oraz regulacje ciśnienia krwi. Prócz tego, zapobiega powstawaniu skrzepów, gdyż zmniejsza skłonność płytek krwi do adhezji. Ten wartościowy pierwiastek znajdziemy w kakao, nasionach słonecznika, migdałach, kaszy gryczanej, białej fasoli, orzechach laskowych oraz płatkach owsianych.
Prawidłowe żywienie jest warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pamiętajmy, że nieodłącznym elementem diety mającej na celu ochronę przed chorobami układu krążenia powinna być regularna aktywność fizyczna. Dopiero to połączenie zagwarantuje nam prawidłową pracę serca, dzięki której będziemy mogli cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długie lata.