Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Dieta start - czyli jak zaplanować i nie zwariować

lifestyle | 08.12.2014
Dieta start - czyli jak zaplanować i nie zwariować

Odchudzanie kojarzy nam się z dietą i niekiedy z aktywnością fizyczną. A to przedsięwzięcie jest znacznie szersze i obejmuje wiele aspektów naszego życia. Zdrowe gotowanie czy ćwiczenie to tylko część z obowiązków, które czekają na odchudzających się. Dochodzą do tego planowanie menu, układnie jadłospisu, częste zakupy i racjonalne zarządzanie zapasami żywności. Wszystkie te czynności wymagają dobrej organizacji. Jak ułatwić sobie najważniejsza zadania, które stawia przed nami okres odchudzania?

Jeśli nie jesteśmy szczęściarzami i nie otrzymaliśmy gotowego menu od osobistego dietetyka na ustalenie jadłospisu musimy poświęcić odrobinę czasu. Jest to bardzo ważny moment w całym procesie odchudzania, który może zaważyć na jego skuteczności. Niewłaściwe skomponowane potrawy czy zły dobór produktów nie będą sprzyjały skutecznej redukcji wagi.

Zatem weź do ręki kartkę papieru, zanotuj najważniejsze zasady swojej diety i na ich podstawie skomponuj tygodniowe menu. Pamiętaj, różnorodna dieta to podstawa zdrowego żywienia, jednak nie przesadzaj z odmiennością posiłków. Jeśli przez tydzień na śniadanie będziesz jeść jeden rodzaj chleba lub musli, nic się nie stanie. Podobnie jak spożycie tej samej zupy czy kolacji dwa dni z rzędu nie zrujnuje twojej diety. Bądźmy realistami, mało kto jest w stanie zadbać o bardzo zróżnicowane menu, zwłaszcza jeśli pracuje na pełen etat. Poza tym jedzenie codziennie innego rodzaju pieczywa, mięsa czy wędliny wiąże się ze sporymi zakupami, a te z ogromnymi wydatkami. Taka dieta jest niepraktyczna i na dłuższa metę nieskuteczna. Szybko tracimy cierpliwość, motywację i pieniądze. Nie o to chodzi w racjonalnym odchudzaniu. Chodzi przede wszystkim o umiejętne stosowanie zasad racjonalnego odżywiania w praktyce.

Gdy już ustalisz menu spisz wszystkie produkty spożywcze i ich miary niezbędne do przygotowania posiłków na diecie. Potem zastanów się, gdzie je nabędziesz najtaniej i blisko domu. W przypadku wyszukanych produktów postaraj się zadbać o alternatywę, w sytuacji gdy nie dostaniesz ich w wybranym sklepie. Planując menu pamiętaj o wybieraniu sezonowych warzyw i owoców, są smaczne, a o danej porze roku tańsze niż produkty sprowadzane zza granicy. Dzięki odpowiednio przygotowanej liście unikniesz dorzucania do koszyka zbędnych słodyczy, niepotrzebnej paczki makaronu czy dodatkowych kilogramów marchewki.

Zobacz także

Komentarze (2)

Poniedziałek, 8 grudnia 2014 | 12:05:19 zosieńka 55

ja zawsze kupię za dużo, a potem wszystko się marnuje :(


Środa, 10 grudnia 2014 | 11:42:02 hela 25

własnie to planowanie jest w diecie najgorsze :[