Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Jak odkwasić organizm?

odżywianie | 15.09.2014
Jak odkwasić organizm?

Czujesz, że brakuje ci siły, często łapiesz infekcje, ciągle chce ci się spać lub cierpisz na problemy ze skórą albo trawieniem? Na zmianę męczą cię zaparcia lub biegunki? To mogą być pierwsze sygnały świadczące o zakwaszeniu organizmu. Jak wynika z szacunków, coraz więcej osób cierpi na podobne dolegliwości, których przyczyną jest właśnie zakwaszenie organizmu.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?
Równowaga kwasowo-zasadowa jest jednym z ważniejszych mechanizmów regulacyjnych w naszym organizmie. Parametry, które musi spełniać to odpowiednie pH krwi na poziomie 7,35-7,45. Oznacza to, że krew ma odczyn obojętny, a właściwie lekko zasadowy. Zasadowa jest większość tkanek naszego organizmu, z wyjątkiem żołądka (obecny tu jest kwas HCl), skóry i pochwy, które mają pH kwaśne związane głównie z funkcjami ochronnymi przed patogenami.

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej wymaga sprawnych mechanizmów regulacyjnych, do których zaliczamy oddychanie, krążenie krwi, przemianę materii, produkcję i wydzielanie hormonów. Sprawne płuca i nerki to bardzo ważne narządy odrywające kluczowa rolę w całym mechanizmie. Dzięki nim nasz organizm pozbywa się szkodliwych substancji takich jak dwutlenek węgla i wydalany wraz z oddychaniem oraz końcowe produkty przemiany białek usuwane z moczem. Organizm może się jednak zakwasić, gdy nie jest w stanie wydalić lub zobojętnić kwasów. Wtedy może dochodzić do wysępienia szeregu nieprzyjemnych dolegliwości.

Nasz tryb życia sprzyja powstawaniu kwasów w organizmie, jednak wydolność i sprawność układów odpowiadających za zachowanie równowagi pozwala nam jej mimo to nie zachwiać.

Jakie są objawy zakwaszenia?
Niestety, niecharakterystyczne i często mogą pozostać przez nas niezauważone. Dla zakwaszenia typowe są osłabienie, rozdrażnienie i zmęczenie. Często dochodzi brak siły, niemożność skoncentrowania się na kluczowych sprawach czy roztargnienie i nerwowość. To stany, dotykające nas dość często, czasem na tyle, że przestajemy je zauważać.

Pamiętajmy, aby nie bagatelizować ich jeśli są przewlekłe i przeszkadzają nam w prawidłowym funkcjonowaniu.

Oprócz pogorszonego samopoczucia mogą pojawić się również:

  • wzdęcia,
  • bóle stawów,
  • zgaga,
  • wysypki,
  • świąd skóry,
  • osłabienie i wypadanie włosów.

Pamiętajmy, rozchwianie równowagi kwasowo-zasadowej to nie tylko złe samopoczucie i wygląd. To także poważne zaburzenie.

Właściwe nawyki żywieniowe pomogą wesprzeć organizm
Dieta ma kluczowe znaczenie w procesie przywracania równowagi w organizmie. Procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym prowadzą do uwalniania i wchłaniania do krwi składników naszego pożywienia. Wpływają one na odczyn w narządach i tkankach całego organizmu, działając zakwaszająco lub alkalizująco (zasadotwórczo). Zakwaszającymi składniki są chlor, fosfor i siarka. Właściwości alkalizujące posiada wapń, potas, sód i magnez. Jednakże do zakwaszenia organizmu może dojść również w wyniku braku ruchu, nadmiernego stresu i zbyt szybkiego tempa życia. Dodatkowo nie sprzyjają nam: wypijanie niewystarczającej ilości wody, upośledzenie pracy nerek czy przyjmowanie niektórych leków. Również zbyt drastyczne kuracje odchudzające nie są naszym sprzymierzeńcem.

Organizm możemy odkwasić za pomocą diety. Zrównoważony jadłospis w 80% powinien składać się z produktów alkalizujących, a w 20% z zakwaszających.

Do produktów zalecanych w diecie należą głównie warzywa: czosnek, cebula, szparagi, szpinak, brokuły, pietruszka; owoce takie jak: cytryna i sok z cytryny, arbuz, limonka, mango, grejpfrut, oraz herbaty ziołowe, migdały i oliwa z oliwek. Zaleca się wykluczenie z diety soli i cukrów prostych. Odpadają zatem chipsy, słone przekąski, słodkie napoje i słodycze.

Oczywiście istnieją specjalne jadłospisy i diety odkwaszające, jednak na co dzień lepszym rozwiązaniem będzie unikanie produktów, które zakwaszają, a nie całkowita ich eliminacje z diety. Do grupy artykułów spożywczych zakwaszajacyh należą:

  • przetwory zbożowe (pełnoziarniste, razowe jak i z oczyszczonych mąk),
  • kasze i polerowany ryż,
  • tłuszcze,
  • ryby,
  • mięso,
  • wędliny,
  • jaja,
  • sery żółte i twarogowe,
  • słodycze,
  • czekolada i kakao,
  • kawa, czarna herbata, alkohol.

Powyższa lista tych produktów zawiera wiele, zalecanych w codziennej diecie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, nabiał czy jaja. Jednak mięso, tłuszcze zwierzęce czy czekoladę i alkohol warto wykluczyć z jadłospisu, a zamiast nich włączyć do menu warzywa i owoce.

Dodatkowym wsparciem może być prawidłowy styl życia. Należy regularnie uprawiać aktywność fizyczną, unikać nadmiernego spożywania alkoholu, kofeiny i nikotyny, wysypiać się i zmniejszyć poziom stresu w swoim życiu.

Zobacz także

Komentarze (1)

Wtorek, 16 września 2014 | 10:11:04 wojtek.b 15

ciekawy artykuł, chociaż odkwasić organizm wcale nie jest tak prosto...