W związku z zaleceniami ekspertów do spraw żywienia, lekarzy, dietetyków oraz instytucji zajmujących się propagowaniem zdrowego stylu życia wiemy, iż aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę należy ograniczyć cukier w diecie. Jak najbardziej jest to słuszna restrykcja dietetyczna. Jednakże można nie pozbawiając się słodkiego smaku wprowadzić do diety wiele obfitujących w ten smak produktów, które mają dla nas wiele pozytywnych właściwości. Co zastosować w kuchni zamiast zwykłego, białego cukru?
Cukier oraz idący za nim słodki smak znany był ludziom już od pokoleń. Wiązało się to z przekonaniem oraz genetycznie uwarunkowaną reakcją organizmu. Bowiem słodycz danej żywności uważano za zdrową i odpowiednią do spożywania przez człowieka. Gorzki smak natomiast świadczył o działaniu trującym lub
zepsuciu danego produktu. W tym mechanizmie ludzkość została przyzwyczajona do konsumpcji artykułów o słodkim, zachęcających walorach organoleptycznych. Niestety, w dzisiejszych czasach mówić można o nadkonsumpcji takiej żywności, co doprowadziło do wielu groźnych chorób cywilizacyjnych tj.: nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz zespołu objawów chorobowych nazwanych wspólnie jako zespół metaboliczny. Specjaliści apelują, by populacyjnie ograniczyć spożycie cukru. Jak jednak nie rezygnować ze słodkiego smaku, lecz prozdrowotnie zmodyfikować swoją dietę?
Odpowiedź na to pytanie leży w naturalnych słodzikach, czyli substancjach pochodzenia naturalnego, które charakteryzują się nie tylko słodkim smakiem, ale także zawierają substancje (czasami wielkie ich grupy), które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Zaliczyć do nich można:
- Ksylitol - to prawdziwy hit pośród naturalnych substancji słodzących. Potocznie nazywany jest cukrem brzozowym, gdyż właśnie z tego drzewa pochodzi, a chemicznego punktu widzenia jest poliolem (zawiera w swej cząsteczek wiele reszt wodorotlenowych). Słodzik ten nie jest całkowicie wchłaniany z przewodu pokarmowego, dlatego też dostarcza o połowę mniej kalorii niż cukier (2 kcal/g). Ksylitol jest wchłaniany z przewodu pokarmowego dość wolno, dlatego też nie podnosi on zbyt szybko stężenia glukozy we krwi. Poza tym w jelicie cienkim jest trawiony niezupełnie, dlatego jego część przedostaje się do jelita grubego ulegając procesom fermentacyjnym indukowanym przez mikroflorę jelitową. Dlatego ksylitol ma działanie stymulujące układ immunologiczny, a wspierając prawidłowy skład mikroflory zapobiega zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym. Poza tym wspaniale stabilizuje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju, poprzez swój alkalizujący wpływ. Należy mieć na uwadze, iż zbyt duże spożycie ksylitol może wiązać się z wywołaniem efektu przeczyszczającego.
- Stewia - słodzik numer jeden na runku międzynarodowym. Odkryto i wyizolowano ją z liści Rebaudiana Berton stosunkowo niedawno, a już zdążyła zachwycić cały świat. Największe jej uprawy spotkać można w Paragwaju i na terenach Brazylii, tam też jest najbardziej popularna. Wyciąg z liści stewii zawiera tzw. glikozydy stewiolowe, które mają siłę słodzącą około 250 razy większą niż zwykły cukier. Słodzik ten cechuje się prozdrowotnymi właściwościami tj.: ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz zwalczające infekcje pasożytnicze. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby oraz przeciwdziała zakażeniu się wirusem HIV. Razem z ksylitolem, słodziki te zmniejszają ryzyko próchnicy, gdyż nie są pożywką dla bakterii. Stewia może być stosowana zarówno do gorących naparów kawy i herbaty, jak i do pieczenia ciast i deserów.
- Cukier kokosowy, który wyglądem do złudzenia przypomina jego zwykły, brązowy odpowiednik. Produkowany jest z wydzieliny palmy kokosowej. Cukier ten zawiera wiele substancji odżywczych: witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę C. Dodatkowo szereg mikroelementów (magnez, potas, cynk) sprawiają, że produkt ten znacznie odróżnia się od innych substancji słodzących. Dodatkowo wydzielina, z której produkowany jest cukier kokosowy cechuje się dużą zawartością antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie oraz zawiera kwas octowy, który odżywia mikrokosmki jelita cienkiego. Dodatkowo obecne są w niej także enzymy, które pozytywnie wpływają na stężenie glukozy we krwi. Cukier kokosowy cechuje się łagodnym, karmelowym smakiem z nutą kokosa. Może byś stosowany do gotowania i pieczenia, gdyż podczas obróbki termicznej nie traci swoich prozdrowotnych właściwości.
Warto więc wybierać słodziki, za spożyciem których nie idzie tylko przyjemny słodki smak, ale także wiele prozdrowotnych właściwości. Zdrowa, zbilansowana dieta to nie tylko wyrzeczenia i katorżnicze diety. Warto więc zainteresować się i poszukać zdrowych i słodkich odpowiedników cukru.