Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

POD LUPĄ: masło orzechowe - wady i zalety

odżywianie | 06.02.2016
POD LUPĄ: masło orzechowe - wady i zalety

Masło orzechowe niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych coraz powszechniej dostępne jest w Polsce. Czy dbający o zdrowie i dietę mogą po nie sięgać?

Czym jest masło orzechowe?

Masło orzechowe to popularne smarowidło przygotowywane z prażonych orzeszków ziemnych. Taka obróbka sprawi, że nabierają charakterystycznego smaku i nieco zmieniają kolor na delikatnie brązowy.

Czy jest zdrowe?

Orzechy ziemne (zwane arachidowymi) są produktem bardzo tłustym. Jednak rodzaj tłuszczów w nim występujących zaliczamy do tych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Orzeszki ziemne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają chronić serce. Ponadto fistaszki dostarczają białka roślinnego, potasu, magnezu, witaminy E i błonnika. Ten produkt polecany jesz szczególnie osobom intensywnie trenującym, weganom i wegetarianom. Łyżka masła orzechowego dostarcza około 140 kcal. To całkiem sporo, jednak pamiętajmy, że jeśli skład masła jest właściwy (np. zawiera ponad 95% orzechów) to są to dobre kalorie.

Wartość na 100g masła z orzechów arachidowych:

  • Energia 695 kcal
  • Białko 13,0 g
  • Tłuszcze 67,0 g
  • Węglowodany 12,0 g

Masło orzechowe idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Może stanowić także smaczny dodatek do zapiekanek, lodów, biszkoptów czy kremów. W niektórych krajach prawdziwym przysmakiem przygotowywanym z masła orzechowego jest zupa.

Jak wybrać to właściwe?

Sięgając po masło orzechowe najlepiej wybierać te bez dodatkowego cukru. Prawdziwe masło składa się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roślinnego, im lepszej jakości, tym wartość zdrowotna masła będzie wyższa. Niestety w Polsce wciąż trudno trafić na produkt o dobrej jakości. Może zatem warto pokusić się o przygotowanie go we własnym zakresie? Wtedy z pewnością stanie się składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.

Warto pamiętać, że orzeszki ziemne są bardzo silnym alergenem pokarmowym. To jeden z najczęstrzych powodów zgonów z przyczyny wstrząsu anafilaktycznego wśród dorosłych. Dlatego osoby uczulone na ich białko nie powinny mieć z orzechami żadnego kontaktu: zarówno smakowego, jak węchowego. Co więcej nie powinny one używać tej samej deski do krojenia, na której przygotowywano kanapkę ze smarowidłem. Warto zachowywać takie środki bezpieczeństwa, by chronić swoje zdrowie i życie.

Poniżej przedstawimy przepis na masło orzechowe domowej roboty:

masło

Zobacz także