Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Witamina K

odżywianie | 05.05.2016
Witamina K

Czas na ostatnią przedstawicielkę witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach, lecz równie ważną jak poprzednie. Ze względu na swoją główną funkcję może stać się groźna, a wręcz niebezpieczna dla różnych grup ludności. Dowiedz się więcej.

Witamina K pełni wiele funkcji w naszym organizmie. Jedną z ważniejszych jest jej działanie przeciwkrwotoczne. Jest niezbędna do produkcji protrombiny, która odgrywa bardzo istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Przy niedoborach protrombiny krew krzepnie wolno, bądź wcale i nawet niewielki uraz może skutkować długotrwałym krwawieniem. Witamina K ułatwia także wychwytywanie wapnia przez kości, co jest istotne w profilaktyce osteoporozy. Witamina K wykazuje także działanie antybakteryjne i kapusta pekińskaprzeciwgrzybiczne oraz przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Niedobory witaminy K są rzadkie, a jeśli się pojawiają najczęściej dotyczą noworodków (w związku z tym noworodkom karmionym piersią podaje się preparaty witaminy K), osób z chorobami wątroby, zespołem złego wchłaniania lub przyjmujących antybiotykioraz leki o działaniu przeciwzakrzepowym. Niedobory tej witaminy mogą wydłużać czas krzepnięcia krwi i być przyczyną krwotoków z nosa, z układu pokarmowego i moczowego, a u noworodków powodować skazę krwotoczną.

Witaminy K powinniśmy szukać głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Szczególnie bogate w tę substancję są zielone liście roślin. Witaminę znajdziemy w:

  • brokułach
  • brukselce
  • szparagach
  • kapuście (włoskiej, pekińskiej)
  • brukselkisałatach (zwłaszcza rzymska)
  • szpinaku
  • szczawiu

U zdrowej dorosłej populacji zapotrzebowanie na witaminę K realizowane jest dzięki zbilansowanej diecie oraz syntezie przez drobnoustroje jelitowe. Suplementowanie witaminy K powinno odbywać się pod kontrolą lekarza, który zaordynuje odpowiednią dawkę. Witamina K nie jest toksyczna ale jej przedawkowanie powoduje rozpad krwinek czerwonych, krwotoki, nadmierne pocenie się, uczucie gorąca, a u niemowląt poważną żółtaczkę.

Zobacz także

Komentarze (2)

Czwartek, 5 maja 2016 | 11:12:01 kasiacleo 367

Dziękuję za ten artykuł. Ważne jest budowanie świadomości każdego, iż witamina K1 jest potrzebna dzieciom, ale K2 osobom dorosłym. Mimo wystarczającej ilości wapnia w diecie może on nie trafiać do kości, ale odkładać się w naczyniach krwionośnych, powodując choroby sercowo-naczyniowe. Witamina K2 kieruje wapń do kości zapobiegając potencjalnym poważnym chorobom m.in. osteoporozie, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych czy ubytkom zębów,


Piątek, 6 maja 2016 | 12:33:10 ankowalczyk 325

Zdecydowanie warto popularyzować wiedzę i świadomość żywieniową. Zdecydowanie ma Pani rację, że witamina K2 jest niezwykle ważna dla prawidłowej gospodarki wapniem w ustroju. Niemniej jednak nie zapominajmy o głównych sprawcach osteoporozy - zbyt małe spożycie wapnia i chorób układu krążenia- niewłaściwa, tłusta i przetworzona dieta. Zadbajmy więc o pełną równowagę również w diecie. Unikniemy dzięki temu różnych schorzeń i niedomagań :)