Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Wzmocnij odporność jesienią

odżywianie | 22.10.2014
Wzmocnij odporność jesienią

Stało się. Nadeszła jesień. Piękna pora roku zachwycające feerią barw, ale także krótsze i chłodniejsze dni, w które łatwiej o przeziębienie. Nadchodzące pory roku to także ryzyko grypy czy innej poważnej infekcji. Nie należy bagatelizować tych zagrożeń. Nieleczona grypa lub angina mogą prowadzić do bardzo poważnych powikłań zdrowotnych. Skuteczną bronią jest profilaktyka jesiennych chorób. Czyli właściwa dieta bogata w substancje o zbawiennym, stymulującym działaniu na nasz układ odpornościowy.

Jeśli nie chcesz przesiedzieć tygodnia czy wolnego weekendu na L4 zadbaj o swoją dietę. Zbilansuj ją i uzupełnij w produkty, wspomagające pracę układu immunologicznego.

Witaminy
Chociaż powszechnie wiadomo, że na odporność najlepiej wpływa solidna dawka witamy C, mało kto wie, że są także inne związki, równie ważne w profilaktyce przeziębień. Jednym z nich jest witamina D. Amerykańscy naukowcy odkryli, że witamina D, produkowana nasz organizm w trakcie słonecznej kąpieli, wzmacnia nie tylko układ kostny, ale również odpornościowy. Ilość witaminy D wytwarzanej w naszym organizmie waha się w zależności od sezonu i położenia geograficznego. Im dalej na północ od równika i im chłodniejsze czy mniej słoneczne dni tym trudniej o syntezę tej cennej substancji. W strefie klimatu umiarkowanego, przez około połowę roku (od października do marca) ilość światła słonecznego jest zbyt mała, aby skóra człowieka mogła sama wytworzyć dostateczną dawkę witaminy. Dlatego jesienią, zimą i wczesną wiosną warto zadbać o źródła witaminy D lub zaopatrzyć się w specjalne suplementy diety. Źródłami witaminy D są: tran, ryby morskie łosoś, tuńczyk, dorsz, śledź, makrela, sardynki, wątróbka i żółtko jaja. Ze względu na to, że przeciętna dieta nie zawiera wystarczającej ilości witaminy D wzbogaca się w nią wybrane produkty spożywcze. W krajach europejskich (w tym w Polsce) wzbogaca się margaryny i płatki śniadaniowe.

Znana i lubiana witamina C wzmaga syntezę kolagenu, poprawia wytrzymałość naczyń krwionośnych, a regularnie przyjmowana wzmacnia, odporność. Znajdziemy ja w natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce i cytrusach. Te produkty warto spożywać na surowo, gdyż obróbka cieplna zwiększa straty witaminy C do 70-90%! W czołówce produktów bogatych w kwas askorbinowy znajdują się także dereń, dzika róża, berberys, chrzan, brukselka i szpinak.

Trzej muszkieterowie, czyli probiotyki, prebiotyki i synbiotyki
Probiotyki są dobroczynnymi bakteriami, które bytują w naszych jelitach i stoją na straży odporności. Prebiotyki, takie jak fruktooligosacharydy (FOS), to pożywienie dla probiotyków, niezbędne do ich wzrostu i namnażania się. Synbiotykami natomiast określa się preparaty zawierające jednocześnie korzystne bakterie (probiotyki) i ich pożywkę (prebiotyki).

Nie bez przyczyny mówi się, ze ¾ odporności pochodzi z brzucha. To tu znajduje się największa powierzchnia, idealna do wnikania groźnych drobnoustrojów do naszego organizmu. Drogą pokarmową mogą przedostać się bakterie, wirusy, zanieczyszczenia czy inne szkodliwe substancje. Armia w postaci dobroczynnych bakterii tworzy barierę ochraniająca śluzówkę jelita, co zapobiega wnikaniu toksyn do wnętrza i dostawaniu się ich do krwiobiegu. Ponadto probiotyki stymulują komórki odpornościowe. Jeśli chcesz uodpornić się na infekcje wprowadź na stałe do diety produkty probiotyczne. Są to kefiry, jogurty, maślanki, zsiadłe mleko, kiszonki (ogórki i kapusta). Możesz także sięgnąć po gotowe preparaty dostępne w aptekach. Idealnie sprawdzą sie zwłaszcza w trakcie lub po przebytej terapii antybiotykowej.

Naturalne antybiotyki
Substancje zawarte w czosnku, cebuli, imbirze czy szczypiorku podnoszą odporność i zmniejszają ryzyko zachorowana na infekcje. Czosnek jest źródłem witamin i soli mineralnych (miedź, żelazo, nikiel, kobalt, chrom, selen). Jego cennym składnikiem alliina, przekształcana w allicynę, pod wpływem gniecenia lub miażdżenia ząbków. To dzięki tej substancji czosnek ma antybiotyczne właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Skutecznie zwalcza jesienne infekcje, zwiększa odporność i działa bakteriobójczo.

Wzmacniając odporność nie zapominaj także, aby się wysypiać, hartować ciało, ale przede wszystkim ubierać stosownie do pogody. Te proste działania pomogą dodatkowo uniknąć sytuacji, w której nawet najmniejszy wirus czy bakteria mogą cię pokonać. Wysypianie się sprawia, że nasz układ immunologiczny lepiej funkcjonuje i skutecznie broni się przed zarazkami. Harowanie natomiast nie pozwala się rozleniwić naszej odporności i trzyma układ immunologiczny w stanie najwyższej gotowości.

Rozgrzej się pysznym naparem imbirowym:

http://www.dietmap.pl/pl/przepisy/lista-przepisow/2142-napoj-imbirowy

Zobacz także