Pomimo tego, że coraz większa liczba osób zmaga się z zaburzeniem pracy przewodu pokarmowego, objawy z tym związane wciąż są dla nas tematem tabu. Dla niektórych, uczucie dyskomfortu w okolicy brzucha jest już niemal codziennością. Najczęściej są to wzdęcia, zaparcia, gazy, bóle brzucha, biegunki oraz ciągłe uczucie pełności. O ile przyczynę jednorazowego rozchwiania prawidłowej pracy przewodu pokarmowego mogą stanowić drobnoustroje chorobotwórcze, o tyle ciągłe odczuwanie wspomnianych dolegliwości niewątpliwie ma już inne podłoże.
Przyczyny odczuwania dyskomfortu
Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy i jak jemy, ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie. Niewłaściwy sposób odżywiania staje się kluczowym powodem odczuwania wszelkich nieprzyjemności z tym związanych. Negatywnie oddziałuje na nas spożywanie potraw smażonych, zawierających dużą ilość tłuszczu, ostro przyprawionych, produktów potencjalnie wzdymających, jak nasiona roślin strączkowych, kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, cebula, produktów mlecznych, a także żywności wysoko przetworzonej. Częstą przyczyną dolegliwości jest stres, jedzenie w pośpiechu, jak również nietolerancje i alergie pokarmowe. Należy jednak pamiętać, że w przypadku tych ostatnich, ważna jest ich prawidłowa diagnoza, gdyż wprowadzenie niczym nie popartych diet eliminacyjnych może skutkować niedoborami poszczególnych składników, tym samym zaburzać funkcjonowanie organizmu.
Jak wyeliminować zaparcia?
Najczęstszą przyczyną zaparć jest zbyt mała podaż błonnika pokarmowego. Jego rola polega na stymulacji perystaltyki jelit i oczyszczaniu ich z zalegających resztek pokarmowych. Ilość błonnika w diecie należy zwiększać stopniowo, aby przyzwyczaić jelita do intensywniejszej pracy. W tym celu należy odpowiednio modyfikować swoją dietę, aby problem z zaparciami przestał nam towarzyszyć.
1) Sukcesywnie zwiększaj spożycie warzyw i owoców oraz zbożowych produktów pełnoziarnistych.
2) Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Pod wpływem wody błonnik pęcznieje, zwiększając tym samym masę kałową, ułatwiając dzięki temu wypróżnianie
3) Wzbogać swój jadłospis o fermentowane produkty mleczne, np. kefiry, jogurty naturalne.
4) Ogranicz produkty potencjalnie zapierające, czyli kakao, czekolada, banany, jagody, borówki, biały ryż, czerwone wino oraz produkty oczyszczone i potrawy z nich otrzymane.
5) Produktami obfitującymi w błonnik są suszone śliwki, siemię lniane oraz otręby pszenne. Ich dodatek do np. porannej owsianki skutecznie zwiększy ilość włókna pokarmowego w codziennej diecie.
6) Nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej, gdyż jest ona niezwykle pomocna w leczeniu zaparć.
Jak wyeliminować wzdęcia?
Występowanie wzdęć wiąże się z nadmiernym wypełnieniem jelit gazami oraz zaleganiem ciężkostrawnych resztek w przewodzie pokarmowym. Ich częstym towarzyszem jest ból brzucha oraz niekontrolowane oddawanie gazów. Przyczyn uporczywych wzdęć można się także doszukiwać w nieprawidłowej metodzie spożywania posiłków.
1) Posiłki spożywaj powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs.
2) Unikaj wszelkich napojów gazowanych oraz słodyczy. Produkty te cechują się dużą zawartością cukru, który fermentując pod wpływem bakterii jelitowych, powoduje wytwarzanie gazów i wypełnianie nimi jelit. Zwróć uwagę również na to, jak Twój organizm funkcjonuje po spożyciu owoców i miodu.
3) Ogranicz spożycie produktów potencjalnie wzdymających. Najważniejsza jest Twoja indywidualna tolerancja, więc tak samo jak w przypadku owoców i miodu, obserwuj reakcję swojego organizmu.
4) Trzymaj się z daleka od barów szybkiej obsługi, serwujących głównie ciężkostrawne potrawy typu fast food.
5) Jeśli zauważyłeś u siebie problemy z występowaniem wzdęć, zacznij prowadzić dziennik żywieniowy, zapisując przez kilka kolejnych dni to, co zjadłeś i jak się czułeś po spożyciu konkretnej potrawy. Ułatwi Ci to wyeliminowanie z diety szkodliwych dla Ciebie produktów.
Kłopoty wynikające z nieprawidłowej pracy przewodu pokarmowego stanowią dla nas intymną sferę fizjologii, którą chcemy zachować dla siebie. Często jest to temat na tyle wstydliwy, że informacji o występujących dolegliwościach nie przekazujemy nawet lekarzowi. Jednak powinniśmy mieć na uwadze, że wyżej opisane objawy mogą przyczyniać się do pogorszenia samopoczucia oraz wpływać na nasze codzienne życie. Żeby w końcu przestać obawiać się kolejnego wyjazdu służbowego i kolacji z tym związanych, warto zacząć pracować nad usprawnieniem pracy przewodu pokarmowego poprzez zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych.