Odchudzanie nie musi być trudne, jeśli odpowiednio się do tego zadania przygotujesz. Walka o piękną sylwetkę i zdrowe ciało jest procesem złożonym, dlatego będzie tu potrzebne Twoje pełne zaangażowanie. Wykazując tak niezbędną chęć do działania, z pomocą specjalisty i ze wsparciem ze strony najbliższych, trzymanie się założeń diety okaże się dużo łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.
Krok pierwszy: umów się na wizytę u specjalisty
Spotkanie z dietetykiem ma na celu dobór indywidualnej diety, która będzie w pełni realizować Twoje
potrzeby. Na to, jaka dieta zostanie dla Ciebie wybrana, składa się wiele czynników. Na podstawie rzetelnego wywiadu, wyników badań oraz pomiaru składu ciała, doświadczony specjalista ułoży plan żywieniowy pod kątem Twojego stanu zdrowia oraz rytmu dnia. Dobierze produkty spożywcze uwzględniając Twoje preferencje kulinarne i pokaże alternatywne wyjścia z sytuacji, kiedy nie masz jak przygotować posiłku lub trudno dopasować Ci się do określonych pór i porcji poszczególnych potraw.
Krok drugi: przygotuj lodówkę
Wiadomo, że o wiele rzadziej sięgamy po coś, czego nie mamy w zasięgu ręki, dlatego też przygotowanie lodówki stanowi nieodłączny element rozpoczęcia diety. W sytuacjach stresowych wynikających np. z natłoku pracy, lodówka otwiera się częściej niż zwykle. Wzmożona chęć na podjadanie może także wynikać z przyzwyczajeń żywieniowych, kontynuowanych przez lata lub też z nieregularności spożywanych posiłków. Wahania glikemii powodują zwiększoną chęć jej szybkiego wyrównania, co skłania nas do poszukiwania wysokokalorycznych przekąsek. Jednak niech wizyta u specjalisty skłoni nas tym razem do jej otwarcia w celu opróżnienia z produktów niepożądanych na diecie. Będzie to dobry start do wkroczenia na ścieżkę zdrowego i racjonalnego odżywiania.
Krok trzeci: dokonuj świadomych wyborów
Pamiętaj, że w lodówce znajdzie się tylko to, co sami kupimy. Miejmy na uwadze skład, a tym samym wrzucajmy do koszyka wyłącznie produkty wartościowe.
Nabiał: stosując dietę odchudzającą warto wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli takie, w których zawartość tego składnika nie przekracza 2g w 100g produktu. Kusi Cię jogurt owocowy? Zanim jednak po niego sięgniesz, zastanów się jaka ilość cukru musiała zostać do niego dodana. Lepszym rozwiązaniem będzie kupno jego naturalnego odpowiednika i zmiksowanie go ze świeżymi owocami. Szybko, zdrowo, a przy okazji pysznie.
Jajka: pomimo tego, że jajka zostały okrzyknięte złą sławą ze względu na zawartość cholesterolu, nie należy się ich obawiać. Jajka są bogate w aminokwasy egzogenne, co czyni z nich cenne źródło pełnowartościowego białka. Zawartość tego makroskładnika oraz szeregu innych, wartościowych witamin i mikroelementów jest powodem, dla którego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ich w liczbie 10 sztuk tygodniowo.
Warzywa i owoce: nie trzeba chyba przypominać o tym, jak ważną rolę odgrywa spożywanie warzyw i owoców. Jednak na diecie mającej na celu redukcję masy ciała, należy kontrolować ilość spożywanych owoców, ze względu na dużą zawartość w nich cukrów prostych, a zwłaszcza fruktozy, która nie cieszy się dobrą sławą. Jej wysokie stężenie w organizmie odpowiada za odkładanie się tłuszczu trzewnego (otaczającego narządy), doprowadzając tym samym do tzw. „otyłości brzusznej”. Wybierajmy zatem te, które cechują się małą zawartością cukrów prostych, czyli np. maliny, truskawki lub jeżyny. Pamiętaj jednak, że zarówno warzywa jak i owoce są świetnym źródłem błonnika, który poprzez zapewnienie uczucia sytości oraz usprawnienie perystaltyki jelit i staje się zbawiennym składnikiem w procesie odchudzania.
Mięso: kolejnym krokiem jest zamiana tłustych mięs na drób oraz ryby. Te ostatnie, obfitują w witaminę A oraz D, a także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które polecane są w profilaktyce chorób układu krążenia.
Napoje: aby dieta zakończyła się sukcesem, wyeliminuj ze swojego jadłospisu wszystkie słodkie napoje gazowane, które są prawdziwą bombą kaloryczną. Zamień je na wodę, gdyż jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i stanowi podstawowyjego składnik kompozytowy. Poza tym, warunkuje ona prawidłowe krążenie krwi, jest regulatorem temperatury ciała oraz pobudza perystaltykę jelit.
Krok czwarty: wprowadź zmiany w sposobie przygotowywania potraw
Trzeba przestać się oszukiwać i spojrzeć prawdzie w oczy. Porcja ryby ugotowanej na parze to zupełnie inna para kaloszy niż taka sama ilość usmażona w głębokim tłuszczu, dodatkowo ubrana w chrupiącą, złocistą panierkę. W czym tkwi ta różnica? Oczywiście w kaloriach, których ilość jest bardzo istotna w procesie odchudzania. Wśród naszego społeczeństwa panuje pogląd, że produkty ugotowane na parze są niesmaczne. Oczywiście jest to błędne myślenie. Wystarczy odrobina kreatywności, dobrze dobrane przyprawy i możemy się cieszyć pysznym, zdrowym i zarazem dietetycznym daniem. Jeśli jednak wciąż nie jesteś przekonany do tego rodzaju obróbki termicznej, możesz wypróbować pieczenie. Bardziej aromatyczne posiłki w pełni zrekompensują smak smażonych potraw.
Krok piąty: zaangażuj najbliższych
Najczęstszym problemem, z jakim borykają się osoby rozpoczynające swoją przygodę z dietą jest brak motywacji. Właściwie każdy, kto podjął walkę o szczupłą sylwetkę potrzebuje kogoś, kto wyznacza cele, monitoruje wyniki oraz napędza do działania. Zaangażuj w to swoją rodzinę, bądź przyjaciół. Dzięki temu może i oni przekonają się do zdrowego stylu życia, a Tobie będzie stanowczo łatwiej, jeśli u Twojego boku stanie osoba, na której wsparcie możesz liczyć.
Pamiętaj, że dieta powinna być pasją, a nie obsesją. Dlatego zamiast traktować ją jak przykrą konieczność, niech stanie się świadomym wyborem i stylem życia. Bo dobra dieta to taka, która przekona Cię do stałego zagoszczenia jej elementów w sposobie Twojego żywienia.