Olej lniany, coraz popularniejszy na polskich stołach tłuszcz roślinny tłoczony na zimno to bogactwo cennych substancji, niezbędnych w walce z cholesterolem. Jeśli zmagasz się z zaburzeniami profilu lipidowego koniecznie włącz do diety olej wyciskany z pestek siemienia lnianego.
Olej lniany jest tłuszczem tłoczonym na zimno z nasion lnu, co oznacza, że powonień być spożywany wyłącznie w takiej postaci. Oleju nie wolno podgrzewać, a już w żadnym wypadku używać do smażenia. Podczas tego procesu traci cenne właściwości, a nawet staje się szkodliwy dla zdrowia. Te cenne właściwości, które wynoszą olej lniany na piedestał, to wpływ na obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. To bardzo rzadka właściwość, bo na ogół produkty jedynie obniżają stężenie złego cholesterolu, nie wpływając na poziom tego dobrego. Zmiana powyższych proporcji bardzo istotnie ogranicza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.
Siemię lniane swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności blisko 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Owe kwasy tłuszczowe mają także spore znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu nerwowego, oddechowego oraz nerek i narządów rozrodczych. Ich niedobór może obniżać płodność, funkcjonowanie centralnego układu nerwowego oraz upośledzać czynności wielu organów wewnętrznych, a także przyczyniać się do powstania zmian skórnych.
Ale olej lniany to coś więcej oprócz zdrowych kwasów tłuszczowych. To źródło silnego antyoksydantu - witaminy E. Jej działanie to nie tylko zwalczanie wolnych rodników, ale także zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, ograniczanie odkładania się blaszek miażdżycowych oraz efektywniejsze spadki stężenia cholesterolu we krwi.
Jak stosować olej lniany?
Z uwagi na szczególne właściwości, jakimi charakteryzuje się olej lniane nie należy stosować do smażenia, pieczenia czy grillowania. Powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Idealnie podkreśla smak sałatek, sosów, gotowanych jarzyn, ryb (np. śledzi) czy past kanapkowych. Dodatkowo należy przechowywać go ciemnych butelkach i chłodnych pomieszczeniach bez dostępu tlenu. Kupując olej lniany warto zwrócić uwagę na to jak jest przechowywany w sklepie i unikać tych z półek oświetlonych lampą czy światłem dziennym. Przyjmuje się, że zdrowy, dorosły człowiek powinien spożywać od 2 do 6 łyżek oleju lnianego dziennie.
Charakterystyka nadającego sie do spożycia oleju lnianego:
- przechowywany musi być w chłodnym pomieszczeniu bez dostępu światła i powietrza;
- powinien zawierać co najmniej 50% kwasów tłuszczowych omega 3
- powinien być tłoczony na zimno i nierafinowany;
- nie może zawierać żadnych dodatków, takich jak syntetyczna witamina e;
- nie może stać dłużej niż 3 miesiące, a po otwarciu powinien być spożyty w ciągu miesiąca