Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Żywieniowe hity 2015 roku

odżywianie, lifestyle | 04.01.2016
Żywieniowe hity 2015 roku

mąka kokosowaMąka kokosowa

Dieta bezglutenowa wciąż jest w modzie. Ostatnio tryumfy święciły mąka gryczana, ryżową czy kukurydziana. Teraz był to czas mąki egzotycznej, uznawanej przez wielu ekspertów za równie zdrową. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się niemal do każdego wypieku. Zawiera dużo cennego błonnika i charakteryzuje się niższym indeksem glikemiczny niż jej siostry. To dobry zamiennik tradycyjnych mąk dla osób chorych na cukrzycę lub będących na diecie

herbata zielonaHerbata Matcha

Jeśli jeszcze jej nie znasz to z pewnością niedługo o niej usłyszysz. Herbata Matcha to nic innego jak suszone liście zielonej herbaty, które zostały zmielone na proszek. Przed zebraniem i mieleniem liście uprzednio są zacieniane na cały miesiąc, aby zwiększyły swoją produkcję chlorofilu (zielonego barwnika). Dzięki temu zielony proszek obfituje w ten zdrowy barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych i jest w niego bogatszy, w porównaniu do liści tradycyjnej herbaty zielonej. Badania przeprowadzone w ubiegłych latach pokazały, że picie tej herbaty przez zwierzęta laboratoryjne spowalniało u nich postęp uszkodzenia nerek i wątroby.

pszenica Pszenica Khorasan

Już nie orkisz, ale pszenica Khorasan. W literaturze wciąż jest niewiele informacji na jej temat, ale może warto poszukać głębiej, aby dowiedzieć się więcej o jej cennych właściwościach. Zakupimy ją jedynie w sklepach ze zdrową żywnością lub restauracjach. To starożytne ziarno może zmniejszać ryzyko groźnych epizodów sercowo-naczyniowych. Badanie opublikowane zostało przez Journal of European Clinical Nutrition, jednak na ostateczne ich potwierdzenie musimy jeszcze poczekać.

rzeżuchaRzeżucha

To roślina, która powraca do łask. Najnowsze badania z 2014 roku, pokazały, że otrzymała najlepszy wynik w kategorii "ilość składników odżywczych" niż jakikolwiek inny owoc czy warzywo. Nie bez przyczyny w dzieciństwie namawiano nas do sięgania po te zielone pędy. W ubiegłych latach naukowcy wykazali, ze rzeżucha może pomagać w leczeniu raka piersi.

Plantany

Te banany pochodzące z czarnego kontynentu znane tam są od wielu, wielu lat. Na razie eksportowane są do krajów europejskich w niewielkich ilościach, jednak w przyszłości może się to zmienić. Badania przeprowadzone w 2010 roku wykazały, że rozpuszczalny błonnik w platanach może być pomocny w chorobie zapalnej jelit. Oprócz błonnika plantany zawierają także witaminy antyoksydacyjne. Najczęściej bananyspożywane są w postaci smażonej przekąski. Taki sposób obróbki znacznie zubaża te owoce w witaminy. Radzimy przygotowywać je na sposób zaczerpnięty z Dominikany. Plantany należy ugotować i zrobić z nich puree z dodatkiem zdrowego oleju roślinnego i smażoną cebulą.

Wraz nowym rokiem, warto pomyśleć o tym, aby był lepszy lub chociaż inny od minionego. Zwłaszcza pod względem żywieniowym. Jednym z twoich postanowień może być właśnie urozmaicenie menu i wzbogacenie go w nowe, modne i zdrowe produkty spożywcze.

Zobacz także