(22)
dodaj własny przepis
25 minut
1-2 osoby
średni
Wartości odżywcze
474 kcal / 1 porcję (410 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność115.67 kcal5.78%
-
Białko6.55 g13.1%
-
Węglowod.9.45 g3.5%
-
Tłuszcze6.18 g8.83%
-
Błonnik1.61 g6.44%
-
GDA5.78 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 45g (3 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
- Woda mineralna niegazowana - 60g (¼ szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Szpinak świeży - 130g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Ser Feta - 50g (porcja)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szpinak umyj i osusz. Drobno posiekaj.
KROK 2: Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko i na przemian wlewaj mleko i wodę. Cały czas mieszając, aby ciasto miało płynną, ale nie wodnistą konsystencję. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki, w tym czasie przygotuj nadzienie.
KROK 3: Na patelni rozgrzej połowę oleju, dodaj szpinak i podsmaż go, aż wyparuje woda. Dodaj czosnek, ser feta i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową). Gotowy farsz przełóż do naczynia i odstaw w ciepłe miejsce.
KROK 4: Na reszcie oleju usmaż naleśniki.
KROK 5: Nadzienie nakładaj na naleśnik i zwijaj go w rulon.
*Podawaj z sosem i świeżymi warzywami lub jako zimną przekąskę.
Smacznego!
Zobacz także