Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
1-2 osoby
średni
Wartości odżywcze
474 kcal / 1 porcję (410 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    115.67 kcal
    5.78%
  • Białko
    6.55 g
    13.1%
  • Węglowod.
    9.45 g
    3.5%
  • Tłuszcze
    6.18 g
    8.83%
  • Błonnik
    1.61 g
    6.44%
  • GDA
    5.78 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 45g (3 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
  • Woda mineralna niegazowana - 60g (¼ szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Szpinak świeży - 130g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Ser Feta - 50g (porcja)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Szpinak umyj i osusz. Drobno posiekaj.

KROK 2: Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko i na przemian wlewaj mleko i wodę. Cały czas mieszając, aby ciasto miało płynną, ale nie wodnistą konsystencję. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki, w tym czasie przygotuj nadzienie.

KROK 3: Na patelni rozgrzej połowę oleju, dodaj szpinak i podsmaż go, aż wyparuje woda. Dodaj czosnek, ser feta i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową). Gotowy farsz przełóż do naczynia i odstaw w ciepłe miejsce.

KROK 4: Na reszcie oleju usmaż naleśniki.

KROK 5: Nadzienie nakładaj na naleśnik i zwijaj go w rulon.

*Podawaj z sosem i świeżymi warzywami lub jako zimną przekąskę.

Smacznego!

Zobacz także
Muffinki z łososiem i pesto
(66)
Muffinki z łososiem i pesto
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej
Średni pudding z tapioki, kokosem i mango
(0)
Średni pudding z tapioki, kokosem i mango
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej