(12)
dodaj własny przepis
15 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
114 kcal / 1 porcję (259 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność43.84 kcal2.19%
-
Białko1.65 g3.3%
-
Węglowod.10.09 g3.74%
-
Tłuszcze0.45 g0.64%
-
Błonnik1.93 g7.72%
-
GDA2.19 %
Składniki
- Kapusta czerwona - 125g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Jabłko - 60g
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Czerwoną kapustę umyj, poszatkuj drobno i posól, aby puściła sok. Odstaw miskę z posiekaną kapustą na kilka minut. Odsącz z nadmiaru wody.
KROK 2: Jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Do kapusty dodaj starte jabłko i posiekaną cebulkę, całość wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt.
KROK 3: Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem oraz cukrem.
*Surówkę serwuj jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Zobacz także