(10)
dodaj własny przepis
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
147 kcal / 1 porcję (270 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność54.57 kcal2.73%
-
Białko2.50 g5%
-
Węglowod.4.40 g1.63%
-
Tłuszcze3.60 g5.14%
-
Błonnik1.25 g5%
-
GDA2.73 %
Składniki
- Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Ogórek gruntowy - 50g (1 ½ sztuki)
- Cebula czerwona - 10g (¼ sztuki)
- Ser Feta - 25g (½ porcji)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Pomidorki przekrój na połówki (możesz je zastąpić zwykłym pomidorem). Cebulę posiekaj w piórka. Ogórka umyj, cienko obierz i pokrój w dość grube półplasterki.
KROK 2: Warzywa przełóż do miski, wymieszaj i posyp pokruszoną fetą.
KROK 3: Sałatkę polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do ulubionego dania.
*Feta doskonale zastępuje ser kozi z Bułgarii, który oryginalnie występuje w przepisie.
Smacznego!
Zobacz także