10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (103 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność198.71 kcal9.94%
-
Białko7.91 g15.82%
-
Węglowod.12.04 g4.46%
-
Tłuszcze12.96 g18.51%
-
Błonnik1.50 g6%
-
GDA9.94 %
Składniki
- Tahini - 60g (5 łyżek stołowych)
- Ciecierzyca z puszki - 255g (1 ½ szklanki)
- Olej sezamowy - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Woda - 72g (⅓ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pastę tahini przełóż do wysokiego, dużego naczynia.
KROK 2: Do pasty tahini dodaj olej sezamowy (możesz zastąpić go innym tłuszczem roślinnym), czosnek, sok z cytryny i miksuj blenderem na jednorodną masę powoli dodając ciecierzycę oraz wodę (może być zalewa z puszki). Pastę dosól do smaku.
*Humus podawaj z pieczywem i warzywami lub jako dodatek do placków.
Rada: Jeśli nie posiadasz pasty tahini możesz ja przyrządzić miksując podprażone ziarna sezamu z oliwą z oliwek.
Smacznego!
Zobacz także