Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(41)
01.08.2014
dodaj własny przepis
10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (103 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    198.71 kcal
    9.94%
  • Białko
    7.91 g
    15.82%
  • Węglowod.
    12.04 g
    4.46%
  • Tłuszcze
    12.96 g
    18.51%
  • Błonnik
    1.50 g
    6%
  • GDA
    9.94 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Tahini - 60g (5 łyżek stołowych)
  • Ciecierzyca z puszki - 255g (1 ½ szklanki)
  • Olej sezamowy - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Woda - 72g (⅓ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pastę tahini przełóż do wysokiego, dużego naczynia.

KROK 2: Do pasty tahini dodaj olej sezamowy (możesz zastąpić go innym tłuszczem roślinnym), czosnek, sok z cytryny i miksuj blenderem na jednorodną masę powoli dodając ciecierzycę oraz wodę (może być zalewa z puszki). Pastę dosól do smaku.

*Humus podawaj z pieczywem i warzywami lub jako dodatek do placków.

Rada: Jeśli nie posiadasz pasty tahini możesz ja przyrządzić miksując podprażone ziarna sezamu z oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zobacz także