25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
293 kcal / 1 porcję (259 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność113.29 kcal5.66%
-
Białko4.30 g8.6%
-
Węglowod.13.78 g5.1%
-
Tłuszcze4.79 g6.84%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA5.66 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 50g
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Oliwki czarne marynowane - 12.5g (5 sztuk)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu). Rukolę opłucz i osusz.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż, dołącz pomidory. Zmniejsz ogień, duś około 15 minut.
KROK 3: Makaron przełóż na talerz, polej sosem pomidorowym, dodaj posiekane listki bazylii i oliwki. Całość posyp parmezanem, delikatnie wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz także