-
Kaloryczność35.81 kcal1.79%
-
Białko3.28 g6.56%
-
Węglowod.4.76 g1.76%
-
Tłuszcze0.88 g1.26%
-
Błonnik1.15 g4.6%
-
GDA1.79 %
- Boćwina - 280g (pęczek)
- Ogórek gruntowy - 70g (2 sztuki)
- Koperek pęczek - 16g (pęczek)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 720g (3 szklanki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz biały - 1g (2 szczypty)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jajko ugotuj na twardo.
KROK 2: Botwinkę wraz z burakami umyj i pokrój w kostkę. Gotuj w małej ilości wody, aż zmięknie. W trakcie dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
KROK 3: W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ogórka (jeśli wolisz możesz go zetrzeć na tarce o dużych oczkach), posiekaj koperek i zmiażdż czosnek.
KROK 4: Do przestudzonej zawartości garnka dodaj warzywa, maślankę oraz przyprawy. Dokładnie wmieszaj. Chłodnik smakuje lepiej, gdy po sporządzeniu włożysz go do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystkie składniki „przegryzły” się.
KROK 5: Zimny chłodnik przelej na talerz i udekoruj połówką ugotowanego na twardo jajka.
*Maślankę możesz zastąpić innym fermentowanym napojem mlecznym, np. kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wedle upodobań!
Smacznego!