35 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
195 kcal / 1 porcję (90 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność217.12 kcal10.86%
-
Białko5.63 g11.26%
-
Węglowod.39.42 g14.6%
-
Tłuszcze4.45 g6.36%
-
Błonnik2.44 g9.76%
-
GDA10.86 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
- Mąka jaglana - 140g (szklanka)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Cukier brązowy - 60g (12 łyżeczek)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Mango - 168g (½ sztuki)
- Żurawina suszona - 72g (6 łyżek stołowych)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Mango pokrój w cząstki.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąki, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajko, mleko i oliwę. Całość połącz do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj kawałki mango, żurawinę i wymieszaj.
KROK 3: Do papilotek nakładaj równomierne porcje ciasta, piecz przez 25 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Zobacz także