25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
288 kcal / 1 porcję (178 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność162.17 kcal8.11%
-
Białko7.97 g15.94%
-
Węglowod.18.44 g6.83%
-
Tłuszcze6.60 g9.43%
-
Błonnik2.48 g9.92%
-
GDA8.11 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 150g (¾ szklanki)
- Łosoś świeży, stek - 90g
- Sok z cytryny - 4.5g (1 ½ łyżeczki)
- Pomidor koktajlowy - 120g (6 sztuk)
- Ogórek gruntowy - 105g (3 sztuki)
- Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Zajmuje to około 10-15 minut.
KROK 2: Łososia skrop sokiem z cytryny i piecz w foli, w temp. 200oC około 20 minut. Po upieczeniu podziel go na małe kawałki, lekko przestudź.
KROK 3: Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a pomidorki przekrój na pół. Połącz z przestudzoną komosą.
KROK 4: Do sałatki dodaj posiekaną natkę (możesz także dorzucić kilka listków mięty), oliwę z oliwek i kawałki łososia. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj.
KROK 5: Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki przegryzły się.
Smacznego!
Zobacz także