Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
22.12.2016
dodaj własny przepis
50 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
367 kcal / 1 porcję (541 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    67.81 kcal
    3.39%
  • Białko
    2.63 g
    5.26%
  • Węglowod.
    10.17 g
    3.77%
  • Tłuszcze
    2.38 g
    3.4%
  • Błonnik
    0.95 g
    3.8%
  • GDA
    3.39 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 400g
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 300g
  • Wino białe, wytrawne - 150g (lampka)
  • Wywar warzywny - 2000g (8 ⅓ szklanki)
  • Pomidor suszony - 105g (15 sztuk)
  • Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
  • Ser Feta - 120g (2 ½ porcji)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w kostkę. Skrop ją oliwą z oliwek i posym tymiankiem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawa była równomiernie rozłożona. Połóż też ząbki czosnku w łupinach. Dodaj pieprz i sól i piecz przez 25 minut.

KROK 2: W międzyczasie rozgrzej oliwę na dość dużej i głębokiej patelni. Połóż na niej pokrojony w równą kostkę seler naciowy. Smaż go ciągle mieszając przez ok. 3-4 minuty.

KROK 3: Kaszę jęczmienną opłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do selera. Podpraż go na ogniu kolejne 4-5 minuty do momentu, aż ziarna pokryją sie wartwą tłuszczu. Następnie dolej wywaru warzywnego. Następnie dodaj wino i gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym, dodaj 1 litr wywaru warzywnego. Ciągle mieszając gotuj całość przez około 15 minut.

KROK 4: Następnie dodaj posiekane na drobne kawałki suszone pomidory i pozostałą ilość bulionu warzywnego. Gotuj całość pod przykryciem przez około 15-25 minut. W międzyczasie mieszaj danie od czasu do czasu. Danie będzie gotowe, kiedy kasza wchłonie prawie cały płyn.

KROK 5: Kiedy pęczak zmięknie, dodaj do niego upieczoną dynię. Wymieszaj całe danie do połączenia się składników. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj posiekaną świeżą bazylię i ser feta. Dobrze wymieszaj.

*Przełóż danie do głębokich talerzy. Udekoruj liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!