10 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
94 kcal / 1 porcję (488 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność19.29 kcal0.96%
-
Białko1.04 g2.08%
-
Węglowod.4.70 g1.74%
-
Tłuszcze0.23 g0.33%
-
Błonnik1.36 g5.44%
-
GDA0.96 %
Składniki
- Pomidor - 390g
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Limonka - 25g (¼ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pomidory opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Możesz je obrać ze skórki, ale jeśli są jędrne nie będzie to konieczne. Przekrój je na pół, usuń gniazda nasienne i pestki. Resztę pokrój w drobną kostkę.
KROK 2: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Połącz w misce z pomidorami.
KROK 3: Kolendrę opłucz i wysusz, posiekaj, dodaj do pomidorów.
KROK 4: Papryczkę chili przekrój na pół, a następnie w drobne paseczki. Jeśli nie przepadasz za zbyt ostrym smakiem nie dodawaj do salsy pestek chili.
KROK 5: Salsę wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzu i skrop sokiem z limonki.
*Salsę serwuj świeżą, gdyż po dłuższym czasie puszcza sok.
Smacznego!
Zobacz także