Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(34)
20.01.2017
dodaj własny przepis
20 minut + czas pieczenia
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
281 kcal / 1 porcję (221 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    127.08 kcal
    6.35%
  • Białko
    5.31 g
    10.62%
  • Węglowod.
    15.02 g
    5.56%
  • Tłuszcze
    5.56 g
    7.94%
  • Błonnik
    3.59 g
    14.36%
  • GDA
    6.35 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Fasola biała, konserwowa - 400g
  • Pieczarki - 300g (15 sztuk)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
  • Płatki owsiane górskie - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Musztarda - 20g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 30g (5 łyżeczek)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Na rozgrzany na patelni olej wrzuć cebulę i smaż do momentu jej lekkiego zbrązowienia. Następnie dodaj pieczarki i smaż do całkowitego odparowania wody.

KROK 3: Fasolę przełóż na sitko i dokładnie przepłucz z zalewy. Następnie osusz ją na ręczniku papierowym i zblenduj. Ważne, aby nie powstała z niej gładka masa, tylko małe kawałki.

KROK 4: Płatki owsiane zmiksuj na mąkę, część przełóż do głębokiego talerza. W misce połącz fasolę, pieczarki z cebulą, zmiksowane płatki owsiane, pokrojone w kostke suszone pomidory, oliwę z oliwek, jajko, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Z tak przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formuj kulki i obtaczaj je kolejno w zmiksowanych płatkach owsianych.

KROK 6: Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ułóż pulpety i piecz je przez 20 minut.

Smacznego!